De ce sa nu lasati copiii sa consume litchi pe nemancate

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru litchi

Oameni de stiinta americani si indieni sustin ca o boala misterioasa, care a ucis peste 100 de copii pe an în nordul Indiei, a fost cauzata de consumul de litchi (numit si pruna chinezeasca) pe stomacul gol, relateaza BBC News. 

Timp de peste doua decenii, copiii aparent sanatosi din regiunea Bihar au suferit crize bruste, pierzandu-si cunostinta, iar aproximativ jumatate au murit, spre stupefactia medicilor.
O noua cercetare, publicata în revista medicala The Lancet, sugereaza ca acesti copii au murit otraviti de fructele consumate. 
Cele mai multe victime au fost copii saraci din principala regiune producatoare de litchi din India, care au consumat fructele cazute pe pamant, în livezi, a declarat revista.

Litchi, un fruct exotic originar din China, contine toxine care inhiba capacitatea organismului de a produce glucoza - afectandu-i pe copiii ale caror niveluri de zahar din sange erau deja reduse, deoarece nu mancasera cina. 

Copiii s-au trezit noaptea tipand înainte de a suferi convulsii si a-si pierde cunostinta, suferind o inflamare acuta a creierului. 
Cercetatorii au examinat copiii bolnavi internati într-un spital în Muzaffarpur între lunile mai si iulie 2014 si au descoperit o legatura cu un focar de boala care a cauzat umflarea creierului si convulsii la mai multi copii din Caraibe.

Focarul a fost cauzat de fructul ackee, care continea hipoglicina, o toxina care împiedica organismul sa produca glucoza. Testele ulterioare au indicat ca si litchi continea hipoglicina.

Descoperirea i-a condus pe responsabilii din domeniul sanatatii sa le recomande parintilor sa le asigure copiilor de varsta mica masa de seara si sa le limiteze numarul de litchi consumate de catre acestia.

Copiii care sufera de simptome asociate cu focarul trebuie tratati rapid pentru hipoglicemie, au completat oficialii. 
Treptat, numarul de cazuri raportate a scazut începand de la cateva sute în fiecare an, pana la aproximativ 50, a relatat New York Times.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce sa nu lasati copiii sa consume litchi pe nemancate