De ce sa mancam multe frunze

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente frunze

Chiar daca nu suntem ierbivore, frunzele au cateva roluri foarte importante in alimentatia noastra. 

Fibre 
Frunzele contin fibre cu efect prebiotic, hranesc flora intestinala benefica. Adica “bacteriile prietenoase” care ar trebui sa-ti populeze tubul digestiv. Obtii astfel beneficii pentru tranzit, imunitate, prevenirea obezitatii si chiar a cancerului. Au chiar capacitatea de a bloca asimilarea unor toxine, in tubul digestiv. Incetinesc asimilarea carbohidratilor mancati la aceeasi masa. De exemplu, daca vrei sa slabesti, mananci intai salata si apoi garnitura. 

Calorii putine, satietate mare 
Frunzele au putine calorii. Adica vei manca pe saturate dar nu va trebui sa alergi o ora doar pentru a arde garnitura fripturii tale. Volumul mare si densitatea calorica mica (continut mare de apa si fibre) fac din salate un ingredient esential intr-o dieta pentru slabire. Timpul necesar masticatiei permite senzatiei de satietate sa se formeze in creier. Astfel te ajuta sa mananci mai putin si din celelalte alimente. 
Antioxidanti, vitamine 

Frunze pe care le arunci te pot vindeca de multe boli

Frunzele contin, in general, cantitati mai mari de minerale si vitamine, antioxidanti si fitonutrienti decat legumele obisnuite, raportat la caloriile cu care vin sau chiar la cantitatea absoluta. In frunze gasim si magneziu, deficitar in dieta omului modern, mineral implicat in special in relaxarea musculara si mentala. 

Alcalinizare si detoxifiere 
Frunzele au un efect alcalinizant si detoxifiant ajutand organismul sa faca fata mai usor factorilor de stress, de la cei psihologici la poluarea aerului. Alcalinizarea se refera la mineralele continute, nu la pH-ul alimentului in sine. Frunzele sunt alimente vii, care contin enzime si nutrienti ce pot anihila radicali liberi si alte toxine, atat in tubul digestiv cat si dupa ce ajung in corp. 

Companie pentru alte alimente 
Ne folosim de frunze ca suport pentru a manca sanatos, incluzand in salate diverse alte ingrediente utile. De la ficatul de cod la fenicul si de la semintele de canepa la uleiul de masline, in combinatie cu frunze (in salate) devin gustoase si usor de mancat. Alegem atat frunze „de magazin” (baby spanac, rucola, salata iceberg) dar si urzici, leurda, untisor, loboda, stevie (atunci cand este sezonul lor). Le putem include in salate, in diverse mancaruri sau le putem face suc, daca avem un storcator performant. Sub forma de suc (concentrat) este ideal pentru cei care altfel nu ar dori sa manance frunze sau salate.

sursa:cristianmargarit.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce sa mancam multe frunze