De ce pancretatita acuta este o boala care nu trebuie ignorata

Posted by Alin Marinescu on Sunday, March 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pancreatita acuta este cunoscuta ca fiind o afectiune periculoasa ca evolutie si prognostic, netratata corespunzator putand duce la deces.

Pancreatita acuta reprezinta o afectiune a pancreasului exocrin. Pancreasul este o glanda mixta digestiva, 20% avand functie endocrina (secreta insulina) si 80% functie exocrina – secreta enzimele pancreatice in tubul digestiv cu functie in digestia grasimilor, proteinelor si gucidelor din intestinul subtire. Aceste enzime exocrine sunt deosebit de puternice, ele activandu-se abia cand au ajuns in tubul digestiv, acesta fiind “aparat” de actiunea agresiva a acestor enzime. In cazul pancreatite acute, aceste enzime puternic active incep sa se activeze inca din pancreas, inainte de a ajunge in tubul digestiv, “digerand” elementele structrale ale celulelor pancreatice (autodigestie). Astfel functia pancreatica este perturbata, insa din pacate apar disfunctii multiorganice care pot pune in pericol viata. Cu cat este depistata mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, iar daca este depistata destul de devreme, pancretita poate fi vindecata doar medicamentos, fara a fi necesara interventia chirurgicala. In pancreatita acuta timpul este important.

Care sunt cauzele pancreatitei acute?

Cauzele pancreatitei acute tin de mai multi factori, unii alimentari, unii legati de alte patologii (ca cele biliare), atii chiar ereditari. Principalele cauze ale pancreatitei acute sunt:

Cea mai frecventa cauza este legata de o patologie biliara, adesea calculi biliari (pietre la fiere) care astupa sfincterul Oddi sau canalul pancreatic;
Infectii virale (oreion);
Traumatisme abdominale;
Hipercalcemie;
Hiperlipidemie;
Mese bogate in grasimi;
Consumul excesiv de alcool;
Unele medicamente toxice;
Vasculite;
By-pass coronarian;
Ulcer duodenal;
Pacreatita postcolangiopancreatografie, datorata unor manevre inadevate
Fibroza chistica etc.
Uneori pancreatitele sunt rezultatul unor factori ereditari, aparand ca o afectiune autozomal dominanta prin mutatia genei tripsinogenului cationic PRSS1, mutatie care determina activarea prematura a tripsinogenului la tripsina.

Care sunt semnele si simptomele pancreatitei acute?

Uneori este posibil ca debutul sa fie silentios, cu un disconfort abdominal suportabil, adesea pus pe seama unei alte patologii, motiv pentru care pacientul nu se prezinta la medic. De cele mai multe ori insa, pancreatita acuta debuteaza dupa un pranz copios cu dureri abdominale din ce in ce mai puternice, simtite in abdomenul superior, profund, adesea iradiind in spate, dar si in dreapta in zona biliara sau in stanga, in zona stomacului si a splinei. Astfel, pana la obtinerea rezultatelor din analizele de sange care canalizeaza diagnosticul spre o pancreatita acuta, pacientului prezentat la spital i se poate face de urgenta o radiografie pe gol care, desi nu este foarte specifica, are insa un rezultat diagnostic rapid, astfel incat medicul sa stie pentru ce patologie sa ia masuri. I se mai pot face apoi pacientului o tomografie computerizata (CT) care are o specificitate mai mare si arata mult mai exact leziunile pancreatice, dar si de alte organe daca s-a instalat deja o insuficienta multiorganica (in starile mai grave, necesita spitalizare de urgenta). Pacientul mai poate prezenta anxietate, tahicardie, hipotensiune sau cresteri bruste de teniune, dar si alte manifestari paraclinice. Alte simptome pe care pacientul le mai resimte pot i legate de greata si varsaturi, diaree, lipsa zgomotelor intestinale cu balonare (ileus paralitic), dureri abdominale in bara, dureri de cap, febra si frisoane, transpiratii, oboseala, stare generala degradata etc.

Care sunt complicatiile pancreatitei acute?

Cele mai frecvente complicatii ale pancreatitei acute sunt:

Necroza pancreatica septica sau aseptica;
Complicatii pulmonare: revarsatul pleural, atelectazie, pneumonie, sindrom de detresa respiratorie etc;
Abcesul pancreatic;
Pseudochisturi pancreatice
Fistula pancreatica cu hemoragie abdominala;
Insuficienta renala care se poate instala rapid de la debutul pancreatitei acute;
Tromboza venei splenice;
Ocluzii intestinale etc.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul in pancreatita acuta se pune de obicei imagistic si paraclinic: analize de laborator, biochimie, radiografie abdominala pe gol, CT abdominal etc. Tratamentul insa este individualizat fiecarui pacient, depinzand de momentul prezentarii la medic, de cauza/cauzele care au declansat pancreatita acuta, de gradul de evolutie al pancreatitei acute, de alte boli asociate (diabet, litiaza biliara etc.), precum si de complicatiile bolii (insuficienta altor organe, spre exemplu afectare renala, pulmonara, cardio-vasculara, electrolitica etc.).

Daca diagnosticul pancreatitei acute se face in primele ore de la debut, de obicei tratamentul medicamentos asigura vindecarea bolii, inlaturand riscul complicatiilor. Daca insa pacientul se prezinta mai tarziu la medic, prognosticul de vindecare scade direct proportional cu durata bolii pana la prezentarea la medic. Rata mortalitatii este de aproximativ 10-15%, iar in cazul complicatiei cu necroza pancreatica rata mortalitatii creste la 30%. Insuficienta de organ reprezinta un semn rau ca si prognostic, fiind necesara sustinerea hidroelectrolitica si organica a pacientului in paralel cu tratarea bolii pancreatice. Adesea se intervine chirurgical, mai ales in cazurile de obstructie mecanica (litiaza biliara). Sustinerea bolnavului in pancreatita acuta si prognosticul bolii depinde mult de momentul prezentarii la medic, precum si de bolile preexistente, dar si de varsta, dupa 55 de ani existand un risc mai mare de complicatii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce pancretatita acuta este o boala care nu trebuie ignorata