De ce oamenii scunzi traiesc mai mult

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Expertii sustin ca barbatii pe care natura nu i-a inzestrat cu o statura impresionanta au un avantaj deloc de neglijat: vor trai mai mult decat cei inalti! Cel putin aceasta este concluzia unui studiu recent. Oamenii de stiinta americani au descoperit, dupa ce au monitorizat 8.000 de subiecti, ca barbatii considerati scunzi, care masoara sub 1,58 de metri, sunt mai longevivi, ei prezentand un risc mai scazut de imbolnavire de cancer gratie bagajului genetic. Explicatia este extrem de simpla, spun specialistii. Acestia au mai putina insulina in sange si, de obicei, in cazul lor este prezenta gena protectoare FOXO3, informeaza Daily Mail.

Studiul a aratat faptul ca fiecare centimetru in plus inseamna si o speranta de viata mai mica. In contextul cercetarii publicate in jurnalul Plos One au fost monitorizati 8.000 de americani cu origini japoneze, nascuti in perioada 1900 – 1919. Aproximativ 1.200 de barbati au depasit 90 – 100 de ani. 250 dintre subiecti inca sunt in viata. Un studiu similar, realizat in 2012 in Sardinia, a avut rezultate asemanatoare. Acesta a scos la iveala faptul ca scunzii au trait, in medie, cu doi ani mai mult decat barbatii inalti. 

Si in regnul animal regula e valabila, atat rozatoarele mai mici, cat si magarii de talie mica traind mai mult. Soarecii, sobolanii, poneii si maimutele mai mici de statura traiesc in general mai mult decat speciile de dimensiuni mai mari. Elefantul asiatic de talie mica traieste mai mult decat elefantul de talie mai mare. Este clar ca teoria se verifica inclusiv in regnul animal si poate fi un pas inainte in cunoasterea naturii umane. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce oamenii scunzi traiesc mai mult