De ce oamenii dinamici au nevoie de ajutorul podiatrului

Posted by Alin Marinescu on Saturday, October 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru podiatru

Picioarele sunt cea mai solicitata parte a corpului in cazul sportivilor sau al persoanelor care practica regulat activitate fizica, acestea fiind supuse unui risc mult mai ridicat de accidentari, leziuni si probleme complexe. Astfel, asigurarea unei ingrijiri corespunzatoare si a unei asistente medicale de specialitate este extrem de importanta pentru acestia.

Podiatria are un rol extrem de important in medicina sportiva, in preventia si managementul afectiunilor care pot aparea la nivelul picioarelor1. O importanta categorie de probleme de sanatate a piciorului asociate sportului intra in atributiile podiatrului. Specialistul podiatru poate ajuta in gestionarea diverselor afectiuni care pot aparea, ajutand in prevenirea, diagnosticarea si tratarea leziunilor legate de sport si activitati fizice. Atat sportivii de performanta, cat si amatorii, adultii si copiii au nevoie de examinarea si indrumarea specialistului podiatru in cazul in care practica un sport.

Printre problemele in care podiatrul isi poate duce aportul se numara, spre exemplu, tendinita ahiliana, dureri ale genunchilor, fasciita plantara, intinderi ale muschilor gambei.

In cazul persoanelor care alearga, probleme care pot aparea tin de biomecanica piciorului. Podiatrul poate identifica in acest caz problemele, printr-o examinare de specialitate, evaluari si teste. Tot podiatrul poate determina prin evaluari specifice daca un sport poate fi practicat de o persoana, observand alinierea picioarelor si stabilitatea acestora.

in cazul ciclismul, de exemplu, pe langa tratamentul problemelor si afectiunilor care pot aparea in acest sport, podiatrul poate imbunatati biomecanica piciorului sportivului si totodata functiile mecanice ale piciorului, mai arata specialistii.

Spre exemplu, daca genunchiul unui sportiv incepe sa doara dupa aproximativ 50 de km de pedalat, problema poate fi reprezentata de un dezechilibru biomecanic. Podiatrul poate atenua durerea, corectand acest dezechilibru prescriind ortezele potrivite si insertiile necesare in incaltamintea sportivilor. Tot podiatrii pot oferi ajutor in ceea ce priveste miscarea de streching, extrem de importanta inainte sau dupa o cursa de ciclism, pentru a preveni durerea sau alte problele musculare.

Un alt exemplu in care podiatrul are un aport de baza este patinajul pe gheata. Principiile biomecanicii piciorului, pe care podiatria se bazeaza, pot fi aplicate cu succes in acest tip de sport. Asistenta asigurata de un specialist podiatru in acest caz tine atat de imbunatatirea performantei sportivului, cat si de tratamentul asigurat in cazul accidentarilor, in special in evenimentele traumatice acute, cele mai frecvente probleme care pot aparea la nivelul picioarelor in patinaj.

Rolul podiatrului nu este, insa, limitat la aceste sporturi, specialistul in ingrijirea picioarelor avand atributii importante in cadrul echipelor care se ocupa de ingrijirea medicala a sportivilor din aproape toate categoriile de sporturi care implica solicitarea membrelor inferioare: baschet, fotbal, tenis, fitness, exercitiile de tip aerobic sau hiking.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce oamenii dinamici au nevoie de ajutorul podiatrului