De ce oamenii care au pistrui se pot trezi cu pielea ridata

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru oameni cu pistrui

Pistruii tind sa fie mosteniti de la parinti si pot fi observati frecvent la persoanele cu piele deschisa la culoare si cu par blond sau roscat. Efelidele sau pistruii sunt acele pete multiple de culoare galbui sau brun-cafenii mici, care variaza intre 1-5 mm si sunt asimptomatice. Daca la unele persoane se estompeaza si devin mai mici in timpul iernii, la altele sunt vizibile in permanenta. Specialistii cred ca o piele brazdata de pistrui are nevoie de o protectie permanenta, altfel riscurile pot fi imense.

“Pistruii se gasesc cel mai frecvent pe zonele expuse la soare, cum ar fi nasul, obrajii, regiunea decolteului, brate, umerii si partea superioara a spatelui. Ei se formeaza din cauza productiei crescute de melanina (pigment care da culoarea pielii). Melanina este o substanta chimica produsa de anumite celule ale pielii (numite melanocite). Aceastea ajuta la protejarea pielii prin reflectarea si absorbtia razelor ultraviolete (UV)’’, spune dermatologul Proca Ancuta pentru Gandul.

Pistruii nu apar la nou nascuti, ci in timp, pe masura ce expunem pielea la lumina. “Termenul include doua tipuri de pigmentari:

1. Pistruii clasici - efelide - pete multe si marunte, maronii, care incep pe nas, se extind pe pometi si pot cuprinde toata fata. Apar mai mult primavara, la persoanele cu tenul deschis si se accentuaza odata cu statul la soare’’, spune dermatologul Viviana Dumitrache pentru Gandul.

Din pacate, pistruii semnaleaza o piele care genetic nu ar trebui sa stea in soare (inclusiv plaja sau solar). “Daca modul de viata nu include fotoprotectia, persoanele respective sunt mai expuse riscului de a dezvolta o alergie  la soare, de a obtine piele uscata si pruriginoasa. Se vor rida prematur si, nu in ultimul rand, au o tendinta mai mare de a dezvolta un cancer de piele.

2. Pistruii mari - keratozele actinice. Sunt impropriu numiti pistrui. Încep de obicei sa apara pe spate si umeri dupa cate o arsura solara, sunt mai mari, au o structura lunguiata si sunt cafenii. Pot aparea pe fata sau pe restul corpului, mai frecvent la batrani sau la persoanele cu imunitate slaba, la cei arsi de soare in copilarie. Se pot transforma in cancer, iar prezenta lor trebuie sa ne trimita la dermatolog,” adauga dermatologul Viviana Dumitrache.

In mod obisnuit, primii pistrui apar in jurul varstei de 2 ani si se inmultesc la varsta adulta. “În general, la varste inaintate, numarul scade. Acestia apar mai frecvent la persoanele cu fototip cutanat I si II , care au un risc mai mare de a dezvolta un melanom sau un cancer non-melanotic al pielii. Acesti pacienti trebuie sa fie examinati periodic pentru a surprinde aparitia unor nevi (alunite) noi  sau modificari la nivelul nevilor preexistenti , dar si a unor leziuni suspecte ca aspect, care nu se vindeca, si pot ridica suspiciunea unui carcinom bazocelular sau spinocelular cutanat’’, precizeaza dermatologul Proca Ancuta pentru Gandul.

Pistruii pot fi indepartati cu ajutorul unor creme depigmentante, prin peelinguri chimice, prin crioterapie sau laseterapie. „Daca vrem sa evitam inmultirea pistruilor, este bine sa ne ferim pielea de razele soarelui si de surse artificiale de radiatii ultraviolete, cum ar fi solarul. Utilizati protectia solara UVA / UVB cu SPF 30 sau mai mare pe toata pielea expusa, pe tot parcursul anului si purtati palarii cu boruri largi”, adauga medicul dermatolog Proca Ancuta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce oamenii care au pistrui se pot trezi cu pielea ridata