De ce nu trebuie sa pui lamaie in apa plata

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru lamaie in apa plata

Apa plata cu lamaie a facut istorie. Nu doar apa plata pare mai buna cu o felie de lamaie in ea, ci si ceaiul, apa minerala sau bauturi alcoolice. Totusi, inainte de a da fuga la frigider sa scoti lamaile, trebuie sa iei in considerare un avertisment dat de specialistii in siguranta alimentara. Chiar si o felie de lamaie pusa in bautura iti poate face rau.

Un studiu aparut in Journal of Environmental Health a scos la iveala faptul ca lamaia poate fi o sursa de contaminare cu bacterii. Cercetatorii au colectat felii de lamaie de la 21 de restaurante diferite, din mai multe vizite consecutive. Rezultatul este unul inspaimantator: peste 70% dintre ele contineau bacterii atat pe coaja, cat si pe pulpa, iar aceasteau duceau la riscul de contactare a diferitelor boli. 
 
Un studiu din 2017 realizat de cercetatori de la Clemson University arata ca nu lamaile sunt adevarata problema, ci mainile care le manipuleaza, tocatoarele pe care sunt taiate sau alte ustensile. E.coli este doar una dintre bacteriile care se transfera 100% de pe mainile umede pe lamaie, iar efectele asupra sanatatii sunt grave. Pot aparea crampe abdominale, diaree, stari de greata, de voma, de oboseala, febra, deshidratare. Riscul scade daca atat mainile, cat si lamaile sunt uscate, insa de cele mai multe ori obisnuim sa spalam lamaia inainte de a o folosi. 
 
La fel de periculoase sunt feliile de lamai pe care le puteti lua din recipiente speciale de pe bar de tip ”self-serving”. Alti clienti pot pune mana pe ele si transferul de bacterii va fi si mai mare. Daca temperatura nu este adecvata, E.coli se va inmulti cu viteza ametitoare. Poate te gandesti ca alcoolul omoara E-coli. Cercetatorii spun ca nici macar tequilla nu reuseste sa o distruga, asa ca mai bine renunti la felia de lamaie. 

Daca totusi nu poti sa renunti la lamaie, atunci este bine sa fii foarte atent la ce se intampla in localul in care esti. Urmareste daca ospatarii sau barmanii folosesc manusi sau clesti pentru a pune feliile de lamaie in bautura. In acest caz riscurile scad, dar nu se elimina. Problemele cu contaminarea de la felii de lamaie pot aparea mai ales in cazul in care ai un sistem iminitar scazut. Oricum, trebuie sa ai grija oricum. 

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce nu trebuie sa pui lamaie in apa plata