De ce nu se arunca medicamentele la gunoi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Medicamentele sunt produse chimice, scopul lor fiind de a ne proteja sau de a vindeca afectiuni. Medicamentele devin factori de risc atat pentru oameni, cat si pentru mediu atunci cand, la finalul ciclului lor de ”viata”, nu sunt gestionate corespunzator. Cand spunem ”ciclu de viata” pentru medicamente ne referim la cele cu termenul de valabilitate expirat, la cele ramase dupa schimbarea tratamentului sau vindecarea pacientului, la cele deteriorate ori la cele retrase (la sugestia producatorului), dar aflate deja la pacienti. In mod obisnuit, medicamentele expirate din farmacii si depozite sunt eliminate prin incinerare, legislatia impunand acest lucru.

Provocarea apare la medicamentele din gospodarii – fie ca ne referim la cele expirate, fie la cele care nu mai sunt folosite. Toate ajung la depozitul de gunoi menajer. In timp, intemperiile pot distruge ambalajul, iar substantele chimice din medicamente sunt spalate de apa de ploaie, ajungand in levigat si mai departe, in sol. Daca depozitul de deseuri este unul care nu respecta noile standarde de mediu, nu detine statie de epurare, nu are geo-membrana, levigatul  ajunge in panza de apa freatica. Apare astfel riscul ca apa sa se contamineze cu astfel de susbtante si sa fie consumata de oameni direct din puturi si fantani, fara sa fie tratata in prealabil. Au fost semnalate mai multe cazuri de imbolnaviri din aceasta cauza. Jumatate dintre gropile de gunoi ale Romaniei nu intrunesc conditiile minime de functionare impuse de legislatia de mediu a Uniunii Europene, acestea urmand a se inchide etapizat. Pericolul contaminarii panzei de apa freatica cu substante toxice din deseurile medicamentoase  medicamentelor inutilizabile este, asadar, nu doar iminent, ci constant si real.

In SUA exista reglementari clare pentru eliminarea medicamentelor. Cu toate acestea, geologii americani au examinat 39 de cursuri de apa din 30 de state, iar 80% contineau urme de substante din medicamente. In Franta, deseurile farmaceutice insumeaza 70.000 de tone anual. Guvernul francez a rezolvat problema colectarii medicamentelor expirate de la populatie, prin intermediul farmaciilor. In Germania, Italia, Portugalia si Ungaria s-a introdus obligativitatea predarii medicamentelor expirate la farmacii sau catre medicii de familie.

In Romania exista obligativitatea predarii medicamentelor expirate de la populatie catre farmacii, conform OMS Nr. 119/2014, Art. 38. alin. c) Medicamentele expirate provenite de la populatie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare. Cu toate acestea, in Romania nu se colecteaza selectiv medicamentele inutilizabile provenite de la populatie pentru ca nu exista o cultura publica in acest sens, iar institutiile publice abilitate nu au comunicat eficient hotararea Ministerului Sanatatii.

Ce e de facut? Faceti-va un obicei de a depune la cea mai apropiata farmacie medicamentele din casa care au expirat sau pe care nu le mai folositi – exact asa cum depuneti bateriile consumate la intrarea in supermarketuri. Impartasiti informatia mai departe tuturor cunoscutilor despre care stiti ca folosesc medicamente sau urmeaza tratamente medicale. Doar asa ne putem educa si reduce riscul ca substante periculoase sa ajunga inapoi la noi pentru ca nu am stiut sa le aruncam unde trebuie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce nu se arunca medicamentele la gunoi