De ce nu putem bea apa cand nu ne e sete

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru De ce nu putem bea apa cand nu ne e sete

Oricat am incerca, unii dintre noi nu reusim niciodata sa bem cei doi litri de apa, cu exceptia zilelor foarte calduroase de vara sau dupa sedinte prelungite de sport. Pur si simplu, simtim ca... nu intra. Un grup de cercetatori australieni de la Biomedicine Discovery Institute din cadrul Monash University au descoperit ca atunci când bem apa fara sa ne fie sete, practic creierul forteaza organismul sa inghita.

Pentru acest experiment, cercetatorii au folosit voluntari pe care i-au monitorizat cu ajutorul unor dispozitive de MRI (Imagstica prin Rezonanta Magnetica). Acestia au fost rugati sa bea apa dupa un antrenament sportiv intensiv si la câteva ore dupa aceea. Participantii au declarat ca le-a fost de trei ori mai greu sa bea apa in cea de-a doua sesiune, decât atunci când terminasera antrenamentul si ca au facut eforturi sa inghita toata cantitatea de apa.

In plus, analiza activitatii lor cerebrale a aratat ca, in timp ce beau apa a doua oara, atunci când nu mai erau insetati, o anumita parte a creierului avea activitate intensa, incercând sa elimine rezistenta organismului si sa permita inghitirea apei.

Cercetatorii au atras atentia ca un consum de apa excesiv poate duce chiar la probleme grave, cum este hiponatremia, scaderea nivelului de sodiu din organism. Rezultatele studiului lor, spun ei, indica mai degraba faptul ca ar trebui sa bem apa atunci când simtim senzatia de sete, decât dupa o anumita schema recomandata.

Totusi, recunosc cercetatorii, exista inca oameni care consuma prea putine lichide, in special batrânii, iar acest lucru poate fi la fel de daunator. Hiponatremie poate cauza atât neplaceri digestive, ca greturi sau varsaturi, dar si neurologice - confuzie, coma.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce nu putem bea apa cand nu ne e sete