De ce nu este bine sa renunti la carbohidrati

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru carbohidrati

Contestati in prezent de cei care isi doresc sa slabeasca, pe motiv ca ar ingrasa, carbohidratii sunt in realitate macronutrienti extrem de necesari, responsabili de alimentarea intregului corp cu energie.

Carbohidratii – sau hidratii de carbon – fac parte din categoria celor 3 macronutrienti esentiali pentru organism, impreuna cu  proteinele si grasimile. imbunatatesc sistemul imunitar, sunt sursa de energie primara, ajuta la coagularea sangelui. Denumirea de carbohidrati provine de la elementele chimice care ii compun, si anume: carbon, hidrogen si oxigen.

Carbohidratii simpli cresc rapid glicemia

Carbohidratii simpli (glucidele simple sau glucidele rafinate), precum glucoza din zaharul rafinat sau galactoza din produsele lactate, se numesc monozaharide. Cei care contin doua tipuri de glucide, precum lactoza din lapte sau maltoza din bere si anumite legume, poarta denumirea de dizaharide. De asemenea, carbohidratii simpli se intalnesc si in dulciuri, sucuri, produse de patiserie, cereale indulcite si in mancarea procesata. Acestia sunt considerati a fi sursa de calorii goale, deoarece nu sunt insotiti in mod natural de vitamine, minerale sau fibre. Pentru ca se digera si se absorb foarte repede in sange, determina o crestere rapida a glicemiei, urmata de o coborare la fel de rapida, senzatia de foame reaparand la scurt timp. Exceptie fac fructele, care desi contin carbohidrati simpli, au o multime de vitamine, enzime, antioxidanti, fibre si apa purificata, extrem de necesare organismului.

Carbohidratii complecsi dau energie pe termen lung

Carbohidratii complecsi (glucidele cu eliberare lenta) sunt numiti si polizaharide, deoarece au in componenta lor mai mult de trei tipuri de zaharuri. Spre deosebire de cei simpli, ofera putine calorii si sunt procesati mai lent de catre organism. in plus, intretin functiile acestuia pe termen lung. Carbohidratii complecsi se gasesc cu precadere in fructe si in legume: mere, banane, capsuni, alune, dovleac copt, fasole, linte, mazare, orez brun, cereale integrale si cartofi.

Caseta: Surse de carbohidrati buni
Orez brun: 75g/100g
Paste integrale: 65g/100g
Fasole: 20g/100g
Cartofi: 20g/100g
Paine integrala: 45g/100g
Fulgi de ovaz: 60g/100g
Fibrele previn aparitia cancerului de colon

Si fibrele alimentare fac parte din categoria carbohidratilor. Acestea sunt nedigerabile si nu sunt transformate in zaharuri simple. Ajuta la imbunatatirea digestiei, la micsorarea colesterolului, la reglarea tranzitului intestinal si a nivelului de zahar din sange. Previn aparitia cancerului de colon sau a diabetului.

Mentin sanatatea creierului

in urma studiilor s-a constatat ca oamenii care au o dieta slaba in carbohidrati sunt mai predispusi sa sufere de anxietate, de furie sau de depresie. Acest lucru se explica prin faptul ca nivelul serotoninei din creier creste in urma consumului de hidrati de carbon. Totodata, consumati in exces – in special cei rafinati –, favorizeaza aparitia obezitatii, a diabetului sau chiar a diferitelor forme de cancer.

Doza zilnica recomandata de nutritionisti este de 135 de grame de carbohidrati, care asigura circa 30% din aportul caloric cotidian.

sursa: clickpoftabuna.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce nu este bine sa renunti la carbohidrati