De ce nu e sanatos sa dormi in pat cu cainele

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 19, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru in pat cu cainele

E sanatos sa dormi în acelasi pat cu patrupedul tau? La întrebarea asta si-au raspuns cercetatorii de la Mayo Clinic. În urma unui studiu, acestia au descoperit ca locul pe care îl ocupa cainele în dormitor poate influența atat calitatea somnului stapanului, cat si sanatatea acestuia.

Echipa de cercetatori alcatuita din specialisti în pneumologie, statisticieni si psihologi a studiat 40 de adulți sanatosi, care nu sufereau de tulburari ale somnului si care au împarțit acelasi dormitor cu cainii lor.

Timp de cinci luni, participanții au fost evaluați, iar în decursul a sapte nopți atat ei, cat si cainii lor, au purtat dispozitive de monitorizare a activitații.

În cazul stapanilor, dormitul alaturi de caini a determinat trezirea de mai multe ori în timpul nopții, dar pentru patrupezi acest obicei a îmbunatațit calitatea somnului.

Oamenii de stiința au analizat si eficiența somnului. Persoanele care dormeau în aceeasi camera cu animalele, însa nu îi lasau în pat au avut un nivel al eficienței somnului de 83%, iar cei care împarțeau patul cu acestea au avut o rata de eficiența a somnului de 80%.

Însa unele probleme au aparut în urma prezenței cainilor în pat. Acest obicei i-a determinat pe stapanii lor sa se trezeasca de mai multe ori în timpul nopții în comparație cu cei care îsi țineau patrupedele pe podea.

Medicii au concluzionat ca somnul întrerupt poate avea efecte negative asupra starii de dispoziție si a nivelului de atenție.

Însa potrivit specialistilor, animalele de companie în dormitor nu perturba perioada de odihna a stapanilor atat timp cat acestea nu dorm în pat.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce nu e sanatos sa dormi in pat cu cainele