De ce ni se ingalbenesc dintii?

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 19, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru De ce ni se ingalbenesc dintii?

In timp, dintii se pot ingalbeni sau pata. Este un lucru normal? Iata ce spune stomatologul Razvan Boberis pentru Gandul!

“Traim intr-o perioada in care din ce in ce mai multi pacienti imi solicita o dantura frumoasa, nu una sanatoasa. Este normal, avand in vedere ca zambetul este o carte de vizita importanta pentru un om. Citisem la un moment dat intr-o publicatie americana ca in societatea lor un om cu un zambet frumos este considerat un om de succes

Ingalbenirea dintilor poate avea mai multe cauze. Acestea pot fi intrinseci (din interiorul dintelui) sau cauzate de medicamente precum tetraciclina, carii mari, tratamente vechi de canal sau diferite traume.

Cauzele extrinseci (substante ce actioneaza pe suprafata externa a dintelui) pot fi fumatul, cafeaua sau ceaiul, diferite alimente precum morcovul sau fructele colorate.

Exista si o particularitate normala a dintelui: odata cu trecerea anilor, ingalbenirea lor este normala. Odata efectuata albirea, pacientii trebuie informati ca dintii vor fi sensibili o perioada la rece”, subliniaza medicul stomatolog Razvan Boberis pentru Gandul.

In cazul in care albirea se efectueaza treptat, in mai multe sedinte, este de preferat ca pacientul sa evite alimentele si bauturile colorate: vinul, ceaiul, cafeaua, ciocolata etc.

‘Altfel, albirea este indicata persoanelor cu dinti integri si trebuie sa se tina cont ca plombele si coroanele nu se albesc. De asemenea, pentru a se mentine rezultatele, este bine sa se evite tutunul, ceaiul, cafeaua, iar pentru intretinere este indicata o pasta cu bicarbonat.

Ii rog pe pacienti sa aiba grija unde si ce fel de albire realizeaza. Sunt multe locuri in care se practica albirea dintilor, in mall, in spa, in cabinete de infrumusetare, dar in loc de dinti albi si frumosi puteti obtine vizite pe termen lung la dentist”, precizeaza stomatologul pentru Gandul.

Dintre leacurile pe care putem folosi acasa amintim: bicarbonatul, produse lactate ce pot intari smaltul, gulia in amestec cu lamaia, salvia, dar cu moderatie, ca adjuvant. “Diferenta dintre albirea dintilor acasa, cu substante date de medicul dentist, si cea realizata in cabinetul dentar este data si de viteza obtinerii rezultatelor . Indiferent de metoda aplicata, ea este valabila un an sau mai mult, conteaza intretinerea care se realizeaza acasa. Substanta activa cea mai folosita este peroxidul de hidrogen, care se regaseste sub diverse forme: geluri, benzi, paste, solutie de clatit gura etc

Stiu ca romanii neglijeaza cariile, spre exemplu, dar ii rog sa fie atenti, pentru ca de la carie la implant drumul este scurt, iar in medicina dentara fiecare afectiune care nu este tratata la timpul ei implica mai tarziu un tratament costisitor. De aceea, nu uitati: frumos inseamna si sanatos!", concluzioneaza medicul stomatolog Razvan Boberis pentru Gandul.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce ni se ingalbenesc dintii?