De ce ne e foame la miezul noptii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru mancat noaptea

Ceasul intern al organismului, sistemul circadian, cum este cunoscut in literatura de specialitate, creste foamea si pofta de alimente dulci si sarate spre seara, sustin cercatatorii conform unui studiu publicat pe sciencedaily.com.

In timp ce nevoia de a consuma mai mult seara se poate sa-i fi ajutat pe stramosii nostri sa stocheze energie pentru a supravietui mai mult in perioadele de penurie alimentara, in timpurile noastre, raportandu-ne la mediu si stilul de viata, aceste gustari luate tarziu pot duce la o crestere semnificativa in greutate. “Desigur, exista multi factori care afecteaza cresterea in greutate, in principal dieta si exercitiu fizic, dar timpul meselor are de asemenea un efect. Am descoperit ca sistemul circadian intern joaca un rol in epidemia de obezitate astazi, pentru ca intensifica foamea pe timp de noapte“, sustine Steven Shea, autorul principal al studiului. “Oamenii care mananca mult seara, in special alimente bogate in calorii si bauturi, sunt mult mai susceptibili de a fi supraponderali sau obezi.”, a continuat acesta.

Cauze psihologice si fluctuatii hormonale
Anumiti hormoni regleaza senzatiile de foame si sete. Ghrelinul este hormonul care te face sa simti foame, in timp ce hormonul leptina iti spune ca esti satul. in anumite conditii fiziologice, semnalele normale sunt distorsionate atunci cand hormonii sunt dezechilibrati, iar apoi apar poftele de zahar, grasimi si sare. Aceste conditii fiziologice includ stresul, lipsa de somn sau menstruatia. Foamea nocturna poate fi cauzata si de nevoia de confort si anumite emotii, cum ar fi anxietatea, depresia si frustrarea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce ne e foame la miezul noptii