De ce ne dor oasele mai ales in sezonul rece

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cerul este senin dar glezna incepe sa te necajeasca cu o durere de artrita. Ar putea fi o furtuna la orizont? O simti in oase sau este doar o legenda? Sau poate durerile articulare anticipeaza de fapt, schimbarile de vreme? Crezi sau nu, „prognoza ta meteo” ar putea avea ceva validitate, datorita efectelor pe care schimbarile de presiune barometrica le au asupra corpului tau.

Este absolut normal pentru oameni sa invinovateasca vremea pentru durerile mari de articulatii, ne spune dr. Robert Newlin Jamison, un profesor la departamentele de psihiatrie si anestezie de la Harvard Medical School si un cercetator care a studiat efectele meteorologice cu privire la pacientii cu dureri cronice.
„Toata lumea are o matusa care s-a plans ca genunchiul sau glezna sta sa-i ia foc de durere. Sau ca umarul unchiului Charlie da semne ca sunt probleme si vremea se schimba”, spune el.

Dar Jamison, care este de asemenea psiholog sef la Centrul de Management al Durerii la Brigham si la Spitalul din Boston, a vazut pacienti care isi faceau griji sa nu fie ridiculizati. „Indiferent de motiv, persoanele cu dureri cronice sunt realmente timide in a spune asta, pentru a nu crede ceilalti ca sunt nebuni”, adauga el. Dar Jamison nu crede acest lucru. În cercetarile sale anterioare publicate in revista Pain, Jamison a cautat o asociere intre vreme si durerile cronice din patru orase: San Diego, Nashville, Boston, si Worcester, Massachusetts, un oras cu temperaturi mult mai reci decat Boston.

Dintre toate persoanele intervievate despre durerea lor cronica, doua treimi au spus ca sunt destul de sigure ca vremea pare sa le afecteze durerea. Cele mai multe dintre ele au raportat ca acestea ar putea simti de fapt, schimbarile, chiar inainte ca vremea sa se schimbe. Cu alte cuvinte, acestea ar putea simti unele dureri cu o zi inainte de furtuna.

Este tipic pentru durerile articulare sa inceapa chiar inainte de primele picaturi de ploaie, spune David Borenstein, un reumatolog, profesor de medicina clinica la George Washington University Medical Center si presedinte al Colegiului American de Reumatologie. „Daca intr-adevar ati ascultat-o cu atentie pe bunica sau pe cineva care a avut artrita, v-au spus, de fapt, cand avea sa ploua”, spune el. ” O sa ploua astazi,” spuneau ei si mai mult ca sigur, previziunile erau corecte.”

Nu exista nici un acord deplin intre oamenii de stiinta in ceea ce priveste faptul ca vremea ar putea provoca dureri sau care mecanism ar putea provoca aceste dureri, spune Jamison. Dar exista teorii plauzibile. Una dintre teorii duce inspre schimbarile de presiune ale aerului. Desi multi oameni spun ca durerile lor se agraveaza intr-un spatiu umed, ploios, cercetarea a aratat ca nu e frigul, vantul, ploaia sau zapada de vina pentru aceste dureri, spune Borenstein. „Lucrul care afecteaza oamenii cel mai mult este presiunea barometrica.”

Presiunea barometrica este greutatea atmosferei care ne inconjoara. Daca va imaginati tesuturile din jurul articulatiilor ca pe un balon, presiunea barometrica mare care apasa organismul din exterior va impiedica tesuturile sa se extinda. Dar de multe ori presiunea barometrica scade inainte ca vremea rea sa-si faca aparitia. Aceasta presiune mai mica a aerului apasa mai putin asupra organismului, ceea ce permite tesuturilor sa se extinda – si acele tesuturi extinse pot presa articulatiile. „Este ceva foarte microscopic si se poate observa cu greu, cu exceptia faptului ca avem aceste senzatii”, spune Jamison.

Mai mult, atunci cand oamenii au dureri cronice, uneori nervii pot deveni mai sensibili din cauza unei accidentari, a unei inflamatii, cicatrici, sau aderente. Indiferent de motiv, nervii sunt doar hipersensibili, si ei continua sa doara, in functie de ceea ce faci sau nu faci sau pur si simplu pentru nici un motiv. Dar daca exista ceva expansiune pe plan intern, cu alte cuvinte, organismul poate fie sa se extinda sau sa se contracteze in functie de schimbarile de presiune de afara – atunci acest lucru va afecta modul in care este semnalata durerea.

Cu toate acestea, legatura dintre durere si schimbarile climatice ramane ipotetica, cercetarile au ajuns la concluzii mixte, spune Jamison. „Toate aceste rezultate nu sunt foarte clare, ceea ce inseamna ca sunt oameni care spun ca vremea nu le afecteaza durerea.”Borenstein este de acord ca nu exista nici un consens, dar el gaseste presiunii barometrice o explicatie plauzibila, pentru ca afecteaza corpurile oamenilor. „Nu e metafizic. Este de fapt fizic. Situatia e asemanatoare cu cea a persoanelor care merg cu avionul sau a astronautilor”, adauga el. La altitudini mai mari, exista o presiune barometrica mai mica si corpurile noastre reactioneaza in consecinta. „Atunci cand exista o presiune mai mica, ne vom extinde”, spune el. De exemplu, observa el, chiar daca cabinele de avion sunt sub presiune, picioarele noastre se vor umfla de multe ori in timpul unui zbor, dar nu in timp ce noi suntem asezati la birourile noastre pentru perioade de timp identice, la nivelul marii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce ne dor oasele mai ales in sezonul rece