De ce lipsa somnului creste senzatia de foame

Posted by Alin Marinescu on Friday, November 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru mancat noaptea

Somnul insuficient streseaza organismul. La unele persoane stresul creste senzatia de foame. Iar senzatia de foame… stim unde duce. Asadar, mai putin somn, mai multe calorii ingerate si inevitabil ingrasare pe termen lung.

In general, persoanele care au probleme cu somnul si dorm mai putin de 6 ore pe noapte se pot confrunta cu o cresterea a apetitului de aproximativ 25% a declarat Karine Spiegel -Universitatea din Lyon-intr-o lucrare prezentata pe 10 Mai la Congresul European despre Obezitate.

Lipsa somnului inhiba hormonul care controleaza senzatia de foame si stimuleaza pofta de mancare. Astfel, persoanele care nu se odihnesc suficient pot ajunge sa manance cu 350-500 cal pe zi mai mult decat in mod normal. Faceti calculul si vedeti unde se poate ajunge in cativa ani. Un somn “sanatos” pentru un adult se considera a avea o durata de 7-8 ore pe noapte.

Ocazional, este posibil sa fi resimtit efectele privarii de somn sub forma unei dispozitii proaste si a lipsei de energie. Insa privarea cronica de somn poate duce la depresie, crestere in greutate, risc marit de diabet, cancer si un risc marit de accidente. Somnul ne este necesar pentru a fi in forma, productivi, creativi, precum si pentru o functionare optima a corpului.

Somnul de calitate nu apare tot timpul in mod natural. Cu tot mai multa lumina artificiala, stres si o expunere insuficienta la lumina naturala a soarelui, somnul a devenit un obiectiv pe care ti-l propui pentru imbunatatirea starii de sanatate. Un somn de opt ore pe noapte si imbunatatirea calitatii somnului poate reduce semnificativ riscurile asociate cu privarea de somn. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce lipsa somnului creste senzatia de foame