De ce iti vine sa mergi la toaleta atunci cand ai emotii?

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 8, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru urinat des

Aceasta intamplare (neplacuta) este extrem de comuna, conform doctorului Tom Chi, profesor de urologie la Universitatea California din San Francisco.

Intr-o situatie tipica, atunci cand nu te simti emotionat, vezica este relaxata pe masura ce se umple cu urina provenita din rinichi. In acelasi timp, sfincterul este strans pentru a nu lasa urina sa curga, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

O vezica sanatoasa poate tine aproximativ jumatate de litru de urina. La umplerea acesteia, vezica trimite un semnal prin coloana pana la creier care transmite senzatia bine cunoscuta de toata lumea. Odata ce persoana este pregatita, vezica se contracta, permitand lichidului sa iasa.

Contractia aceasta apare si atunci cand o persoana are emotii, cel mai probabil deoarece corpul intra intr-o stare de tensiune maxima. Acest raspuns al organismului poate asadar stimula nevoia de a te elibera.

Mai mult decat atat, conform lui Chi, in aceasta perioada de tensiune maxima rinichii produc si mai multa urina.

Mecanismele nu sunt intelese pe deplin, observandu-se doar ca, „sub un nivel mai mare de stres, sistemul nervos opereaza la un nivel mai ridicat de sensibilitate, insemnand ca ii ia mai putin sa activeze un reflex”, precizeaza Alan Wein, profesor de urologie la Penn Medicine at the University of Pennsylvania.

O alta explicatie, care poate fi complementara este ca atunci cand esti emotionat, muschii se contracta, „iar unul dintre acesti muschi este vezica”, precizeaza Chi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce iti vine sa mergi la toaleta atunci cand ai emotii?