De ce iti este somn dupa ce mananci?

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru somn dupa masa

Mancatul ar trebui sa iti dea energie, dar in unele cazuri se intampla opusul. Acest lucru se intampla din doua mari motive: cantitatea mare de mancare si compozitia chimica a unor mancaruri.

Compozitia chimica are doi „vinovati”. Pe de-o parte este triptofanul, unul dintre aminoacizii esentiali gasiti in majoritatea mancarurilor. Pe de cealalta parte se gasesc carbohidratii: o farfurie plina cu cartofi va duce la cresterea rapida a nivelului de energie, iar apoi la prabusirea rapida, ceea ce duce la randul sau la starea de oboseala, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

Desigur, efectul combinat al acestora, impreuna cu o cantitate peste puterile sistemului digestiv, poate reprezenta un somnifer eficient, alaturi de alte aspecte mai putin dorite pe care o dieta de proasta calitate le aduce.

Desi multe mancaruri si ingrediente contin carbohidrati si triptofan (care in cantitatile normale sunt necesare), exista solutii pentru un mic-dejun care sa nu te adoarma imediat dupa ce te-ai trezit.

Ovazul este una dintre aceste solutii. Consumat in cantitati moderate, are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel iti va da energie pe tot parcursul diminetii.

Boabele de fasole contin o cantitate de proteine si va stabiliza nivelul de glucoza din sange.

Migdalele contin o cantitate insemnata de vitamina B si magneziu, acesta din urma fiind important pentru metabolism in timpul exercitiilor fizice. Ouale sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono si polisaturati esentiali pentru sanatatea inimii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce iti este somn dupa ce mananci?