De ce iaurtul ar trebui consumat zilnic

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cei mai buni medici in boli gastro-intestinale si nutritie s-au intalnit la Cluj-Napoca pentru a discuta despre importanta unei alimentatii echilibrate. Cu aceasta ocazie, Nicolae Hancu, specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, a atras atentie asupra lipsei iaurtului din alimentatia romanilor. “Statistica ne arata ca un roman consuma un iaurt pe saptamana, iar aceasta este consecinta unei gresite si paguboase educatii nutritionale, pe care noi, nutritionistii, de ani de zile cautam sa o corectam. Consecintele sunt extrem de perfide”, a declarat medicul. Acesta a mai spus ca lipsa acestui aliment in regimul zilnic duce la aparitia multor boli, mai ales a celor legate de sistemul digestiv.

“Putem considera ca lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boala chiar moderna, apoi poate sa contribuie in mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru ca, daca se consuma iaurt in mod regulat, aproape zilnic, inseamna ca scade cu 28% riscul imbolnavirii cu diabet zaharat de tip II ”, a mai spus Hancu. Specialistul a mai declarat si faptul ca iaurtul poate fi utilizat cu succes in curele de slabire si, in ciuda reclamelor la produsele dietetice, cel mai bun este acela de 3,4% grasime, asta intrucat cel sarac in grasimi este lipsit de gust, lucru ce va duce la consumul sau pe termen scurt.

Dan Dumitrascu, specialist in boli gastro-intestinale, a adaugat faptul ca lipsa iaurtului in alimentatia noastra duce la un risc mai mare de afectiuni gastro-intestinale. “Daca ducem o viata saraca in consumul de iaurt este de asteptat ca flora noastra intestinala sa fie mai putin diversa si ca microbii care patrund in intestine cu alimentatia mai neglijenta sa favorizeze aparitia unor simptome, cum sunt inflamatia intestinala sau balonarea. Obiceiurile noastre alimentare tin de educatie. Consumul nostru de iaurt este redus, dar consumul de bere e mare, iar berea provoaca balonari ”, a concluzionat profesorul Dan Dumitrascu.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce iaurtul ar trebui consumat zilnic