De ce gravidele trebuie sa faca plimbari cat mai dese

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru gravide

Preeclampsia este o complicatie foarte grava ce poate aparea în timpul sarcinii. Se caracterizeaza prin hipertensiune, edeme (umflaturi la nivelul mainilor, picioarelor, fetei) si proteinurie (adica pierderea de proteine pe cale renala), iar complicatiile acestora pot duce la moartea mamei si fatului. 1198 de femei au participat la o cercetare privind prevenirea preeclampsiei, realizata în cadrul Universitatii din Pittsburgh. Specialistii au obtinut mostre de sange de la acestea cu 22 de saptamani înainte de nastere. Ulterior, expertii au dozat nivelul de vitamina D din aceste probe, dar si din cordonul ombilical al noului nascut. “Nivelele scazute de vitamina D în timpul sarcinii cresc de 5 ori riscul de preeclampsie” arata conducatorul studiului, Dr. Bodnar. “ Datele au aratat ca acest risc persista în ciuda faptului ca majoritatea femeilor au consumat pilule cu multivitamine, special concepute pentru femeile însarcinate, care contin 200-400UI de vitamina D.”

Deficitul de vitamina D s-a observat si la copii nascuti de mamele ce au facut preeclampsie

Preeclampsia apare la 6% din sarcini, de obicei în al doilea sau al treilea trimestrude sarcina, fiind mai frecventa la femeile aflate la prima sarcina.  Foarte rar poate sa apara în primele 20 de saptamani de sarcina. Femeile ce sufera de diabet, hipertensiunem boli autoimune precum lupus, boli renale, dar si femeile obeze, femeile cu istoric de preeclampsie în familie sau femeile cu sarcini multiple au risc marit de preeclampsie. Riscul cel mai mare de a dezvolta boala îl au femeile care au avut preeclampsie la o sarcina anterioara. Conform Fundatiei Preeclampsia boala duce anual la 76 000 de decese, fiind una din primele cauze de deces în cazul nou-nascutilor si gravidelor. (2)

Cercetatorii recomanda mai departe studierea suplimentarii cu vitamina D în timpul sarcinii ca metoda preventiva a preeclampsiei. Ei doresc realizarea de studii controlate, cu placebo, extrem de riguros conduse, pentru a exista certitudinea ca vitamina D este utila. Conform expertilor, dozele de vitamina D recomandate zilnic în perioada sarcinii ar trebui sa fie crescute la 2000UI pe zi, pentru a putea obtine nivele corespunzatatoare si protectia dorita. De aemenea, gravidele trebuie sa faca tot mai des plimbari in aer liber pentru a favoriza sitetizarea naturala a vitamiei D.  

2000UI de vitamina D zilnic ar costa sub 2 ron pe luna. Pe langa protectia împotriva preeclampsiei de care vor profita tinerele mamici, beneficii majore sunt si diminuarea riscului pentru o multitudine de cancere, pentru ostoporoza si fracturi osoase, pentru boli autoimune, diabet de tip 1 si chiar pentru boala cardiovasculara.
 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce gravidele trebuie sa faca plimbari cat mai dese