De ce femeile sunt mai nelinistite decat barbatii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Tulburarile de anxietate includ urmatoarele forme: anxietate generalizata, fobia sociala, fobii specifice, atacul de panica, tulburarea obsesiv-compulsiva si stresul post-traumatic. Cele mai frecvente simptome ale tulburarilor de anxietate sunt: transpiratia, tremuraturile, tahicardia, panica, excitarea, greata, lesinul, gandurile disfunctionale. Plus la toate, aceste persone tind sa gandeasca negativ sau sa aiba previziuni catastrofale care sa intretina starea de excitare. in cazul stresului post-traumatic este posibil ca imaginile unei traume sa revina mereu in minte.

Unii specialisti sustin ca tulburarile de anxietate sunt mai frecvente la femei deoarece ele discuta mult mai deschis despre problemele lor, in comparatie cu barbatii. Psiholog Dr. Kim Felmingham de la Universitatea din Tasmania si colegii sai au probat o teorie biologica pentru a explica din ce cauza femeile sunt mai predispuse la aceste tulburari decat barbatii. Cercetarile anterioare arata ca amintirile asociate emotiilor, mai ales cele negative, sunt rememorate mult mai usor decat cele neutre.  Din acest motiv, Felmingham crede ca este posibil ca femeile sa posede o excitabilitate mai mare decat barbatii, lucru care duce la o memorie emotionala mai puternica.

Pornind de la aceasta presupunere, specialistii au analizat 80 de femei si barbati sanatosi. Le-au masurat nivelul hormonului cortizol din saliva inainte si dupa ce participantii au privit imagini neutre si negative. Imediat dupa ce au vazut imaginile, iar memoria lor emotionala a fost consolidata, jumatate din indivizi au fost rugati sa stea cu mainile in apa cu gheata, timp de 3 minute, pentru ca nivelul lor de excitabilitate sa creasca. Ceilalti participanti au fost rugati sa isi tina mainile in apa calda.

La doi ani de la acest test, participantii au fost rugati sa noteze ce imagini isi amintesc. Atat femeile, cat si barbatii care au stat cu mainile in apa cu gheata si care aveau un nivel ridicat de cortizol si-au amintit imaginile negative mult mai bine decat pe cele neutre. Dar, in ciuda faptului ca excitabilitatea femeilor era la fel de mare ca a barbatilor, ele si-au amintit mult mai multe imagini negative. Specialistii spun ca cercetarea sugereaza existenta unui mecanism care le face pe femei sa fie mai predispuse la tulburari de anxietate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce femeile sunt mai nelinistite decat barbatii