De ce femeile sunt afectate mai des de Alzheimer sau dementa

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 29, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Desi a fost diagnosticata cu Alzheimer in 2015, Brenda Whittle, o femeie de 75 de ani din Marea Britanie, continua sa se bucure de viata si sa faca ceea ce ii placea sa faca inainte de a afla ca este afectata de Alzheimer. Activitatile noi nu prezinta un mare interes pentru ea dar participarea la studiile despre boala Alzheimer si voluntariatul pentru testarea noilor medicamente reprezinta o exceptie. Si este atat de familiarizata cu zgomotoasele teste de scanare ale creierului, incat uneori adoarme in timpul lor.

Brenda este doar unul dintre cele peste 50 de milioane de oameni care sunt afectati de dementa – o categorie generica de boli care afecteaza memoria si procesele neuronale, aici inscriindu-se si boala Alzheimer. Si numarul celor afectati este in continua crestere. Expertii estimeaza ca, la nivel mondial, vor fi 75 de milioane de oameni afectati de dementa in anul 2030 si peste 131 de milioane in anul 2050. Si cele mai des afectate de Alzheimer sau dementa sunt femeile.

In Australia, aproape doua treimi din cazurile de deces provocate de dementa survin in randul femeilor. In Statele Unite ale Americii, doua treimi dintre persoanele afectate de Alzheimer sau dementa sunt femei. In unele situatii, dementa depaseste alte afectiuni „consacrate”, specifice femeilor: in Statele Unite ale Americii, riscul de a dezvolta Alzheimer este de doua ori mai mare decat cel de cancer la san, in randul femeilor de peste 60 de ani (cancerul la san ramane principala cauza de deces in Marea Britanie, in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani).

La fel ca in Australia, si in Anglia si in Tara Galilor, dementa a devenit una dintre principalele cauze de deces in randul femeilor, detronand bolile cardiace de pe primul loc. „Aceasta lupta nu poate fi sprijinita de niciun fel de sistem medical – este prea mult din punct de vedere al numarului de cazuri”, a declarat Antonella Santuccione-Chadha, fizioterapeut si specialist in boala Alzheimer din Elvetia, citat de BBC  „Femeile sunt mai des afectate de Alzheimer sau dementa si trebuie sa investigam care sunt diferentele dintre barbati si femei care fac ca Alzheimer-ul sa afecteze mai mult femeile decat barbati.” 

Riscul principal pentru aparitia acestei boli este varsta: cu cat avansezi in varsta, cu atat riscul declansarii ei creste. De obicei, femeile traiesc mai mult decat barbatii, deci sunt afectate mai des de Alzheimer sau alta forma de dementa. Dar studiile recente au aratat ca este gresit sa presupun ca odata cu imbatranirea vom fi afectati inevitabil de Alzheimer. Rezultatele a doua studii importante realizate de CFAS (Cognitive Function and Ageing Studies) Indica faptul ca in ultimii 20 de ani, cazurile de dementa nou instalata au scazut cu 20% - motivul fiind scaderea incidentei bolii la barbatii cu varsta de peste 65 de ani.

Expertii sunt de parere ca acesta este unul dintre efectele benefice ale campaniilor de constientizare a riscurilor cauzate de fumat si de bolile cardiace. Ambele sunt factori de risc ale declansarii bolii Alzheimer. Insa, pentru ca barbatii fumeaza mai mult decat femeile si sufera de afectiuni cardiace la varste mai tinere decat femeile, aceste campanii au contribuit la reducerea acestor factori de risc mai mult in randul barbatilor decat in cel al femeilor.

In acelasi timp, alti factori de risc afecteaza mai mult femeile decat barbatii. De exemplu, femeile sufera mai des de depresie – iar starile de deprimare sunt considerate un factor declansator pentru boala Alzheimer. Alti factori de risc afecteaza doar femeile, cum sunt interventille chirurgicale suferite la menopauza sau sarcinile cu complicatii, ambele au fost considerate ca fiind legate de declinul cognitiv de la batranete. 

Ocupatiile sociale, cum este cea de asistent social, pot contribui de asemenea la cresterea riscului aparitiei dementei. Unele studii au aratat ca, ocupatia de asistent social in sine, este un factor de risc pentru aparitia bolii Alzheimer, sustine Annemarie Schumacher, experta in sanatatea psihica.

In Marea Britanie, 60-70% dintre asistentii care ingrijesc persoane care sufera de dementa sunt femei.„Prevenirea in functie de sex poate incepe prin colectarea mai multor informatii asupra factorilor de risc la care sunt supuse femeile”, sustine Maria Teresa Ferretti, cercetator bio-medical, cu specializare in domeniul bolii Alzheimer, in cadrul Universitatii din Zurich. Aceasta idee capata din ce in ce mai multa atentie. Grupul de sustinere pentru Women’s Brain Project (WBP), initiat de Santuccione-Chadha, Ferretti si Schumacher, impreuna cu Gautam Maitra, specializata in chimie, a publicat recent o analiza a datelor colectate in ultimii 10 ani cu privire a boala Alzheimer, luand in considerare toate datele existente si au solicitat oamenilor de stiinta o clasificare a factorilor de risc care sa tina cont si de sexul pacientului.

„Am evidentiat cele mai importante deteriorari cognitive si psihiatrice, asa cum se manifesta la barbatii si femeile diagnosticate cu Alzheimer. Pe baza acestor studii noi, vom incerca sa lanspm noi ipoteze si sa gasim metode noi pentru a imbunatati tratamentul pacientilor”, sustine Ferretti.

In prezent, boala Alzheimer este evidentiata prin prezenta a doua proteine toxice care se acumuleaza in creier. Studiile arata ca nu exista o diferenta de nivel a acestor proteine la barbatii si femeile diagnosticati cu Alzheimer. Dar declinul cognitiv al femeilor este mai accentuat. Si atunci, acest „bio-indicator ar putea sa aiba o valoare predictiva mai mare la barbati si la femei”, considera Ferretti: „Probabil va trebui sa regandim evaluarea imagistica, bio-chimica si neuro-psihologica pentru barbati si femei sau sa gasim bio-indicatori specifici de gen.” 

O alta intrebare la care specialistii trebuie sa raspunda este de boala progreseaza mai repede la femei decat la barbati dupa diagnosticare. O opinie sustine ca estrogenul proteaza creierul femeii atunci cand este tanara, dar aceasta protectie scade, odata cu nivelul estrogenului, odata cu inaintarea in varsta.

Alte studii arata ca femeile se descurca mai bine la primele testari, ceea ce conduce la o diagnosticare gresita in fazele timpurii ale bolii, si astfel doctorii pot subestima severitatea bolii. In aceasta situatie, examenele clinice trebuie schimbate pentru a evidentia diferentele neuro-psihologice dintre barbati si femei. O alta provocare a fost aceea de a intelege modul cum trebuie gandite tratamentele pentru studiile desfasurate pe pacienti. Costisitoare si de lunga durata, aceste tratamente nu sunt diferentiate in functie de sex, desi femeile sunt afectate mai des de Alzheimer sau dementa decat barbatii.

Pentru alte afectiuni, cum sunt depresia sau scleroza multipla, „prevalenta este adesea hotaratoare”, sustine Santuccione-Chadha. „Daca femeile sunt mai des afectate de acele afectiuni, in studii sunt incluse mai multe femei.” Aceasta abordare pare sa functioneze: „In aceasta ramura a bolilor neurologice am inregistrat succese in cee ace priveste dezvoltarea de noi medicamente.” Pe de alta parte, in ultimii 10 ani, cele mai multe studii efectuate pe pacienti suferind de Alzheimer nu au avut rezultate pozitive. 

Cat despre Brenda, ea se descurca cu ajutorul unui system GPS – pe care a inceput sa-l foloseasca dupa ce a luat un tren intr-o directie gresita- si cu biletele lipite peste tot prin casa de catre sotul ei, Stephen. Ambii au declarant ca vor continua sa se implice in discutii si sa ia parte la studiile de cercetare. Implicarea cuplurilor, cum sunt Brenda si Stephen, este esentiala. Cercetarea care are in vedere sexul si genul pacientului deschide noi posibilitati pentru a detecta, trata si sprijini numarul de oameni in crestere care sufera de astfel de boli. Evidentierea oricaror diferente poate ajuta la rezolvarea unui dintre cele mai mari mistere medicale din timpurile modern – o sansa pe care ar fi pacat sa o irosim. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce femeile sunt afectate mai des de alzheimer sau dementa