De ce femeile au dureri de cap mai mult timp

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Despre felul in care femeile si barbatii resimt durerea s-au spus multe si au fost formulate ipoteze diverse si diferite, insa chiar si acum parerile oamenilor de stiinta sunt impartite. Un nou studiu ale carui rezultate au fost publicate recent pe Daily Mail demonstreaza insa ca, dintre cele doua sexe, femeile sunt cele care experimenteaza durerea pentru o perioada de timp mai indelungata.

Conform studiului prezentat recent Asociatiei Internationale de Cercetare a Durerii (Glasgow), durerile persoanelor de sex feminin sunt in general mai frecvente, de o intensitate mai puternica si o durata mai mare decat in cazul persoanelor de sex masculin. Diferentele nu se rezuma insa doar la acest aspect. Se pare ca femeile resimt durerea intr-un mod diferit de al barbatilor, dezvoltand simptome diferite in afectiuni similare. 

Spre exemplu, un studiu efectuat anul trecut in Suedia arata ca femeile suferind de atacuri de inima au acuzat dureri in dreptul umerilor si in spatele acestora si nu in capul pieptului si in bratul drept, precum s-a intamplat in cazul barbatilor. De asemenea, Andrew Dowson, medic specializat in tratarea durerilor de cap in cadrul East Kent Headache Services, este de parere ca genul unei persoane influenteaza modalitatea in care organismul este susceptibil de a resimti si de a reactiona in fata durerii.

“Statisticele arata ca in cazul femeilor exista o probabilitate de trei ori mai mare de a suferi de migrene, dureri de cap intense si serioase, urmate uneori de senzatie de greata si varsaturi decat in cazul barbatilor, iar acest lucru este cauzat partial de ciclul hormonal prin care trec in fiecare luna. Este ciudat insa ca durerile de cap sunt percepute mai ales de catren reprezentantii sexului tare drept un semn de slabiciune fizica si ca multi dintre acestia se feresc ca, la locul de munca, angajatorul sa afle ca sunt predispusi durerilor de cap”, afirma Andrew Dowson.

Cand vor sa-si ia concediu medical, barbatii prefera sa spuna ca sufera din orice alt motiv (de regula, raceala sau gripa), mai putin din cauza durerilor de cap. Si intr-adevar, conform altor statistici, 50% dintre barbati, sub pretextul jenei, nu recunosc existenta durerilor de cap. Recent, un alt studiu efectuat asupra a 7000 de angajati de catre cercetatorii de la Universitatea din Helsinki indica faptul ca numarul zilelor libere luate de femei pe motiv de boala este de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor, aflati pe o pozitie similara.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce femeile au dureri de cap mai mult timp