De ce este speciala faina de quinoa?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, April 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Aceasta contine pana la 50% mai multa proteina decat alte cereale obisnuite si este, de asemenea, bogata in alti nutrienti esentiali. Proteina din quinoa este comparabila cu cazeina (un tip de proteina de inalta calitate care se gaseste in lactate). Majoritatea cerealelor sunt considerate a fi inadecvate ca surse totale de proteine, deoarece acestea nu dispun de cantitati optime de aminoacizi lizina si izoleucina. Nivelul relativ scazut atat al lizinei cat si al izoleucinei in proteina cerealelor este ceea ce determina ca acesti aminoacizi sa fie considerati aminoacizii limitativi (LAA). Prin contrast, quinoa are cantitati semnificativ mai mari de lizina si izoleucina (in special lizina), fapt ce califica quinoa sa serveasca drept sursa completa de proteine.

Quinoa este singurul aliment vegetal (planta) considerat a fi o sursa de proteina completa, deoarece ofera toti aminoacizii esentiali. US Whole Grains Council explica faptul ca acest lucru se datoreaza si raportului neobisnuit de valoros intre proteine si carbohidrati. Acest lucru face din quinoa un inlocuitor sanatos pentru carnea si proteinele lactate, in special pentru a controla greutatea, deoarece continutul sau ridicat de proteine va ajuta sa va simtiti satui, cu stomacul plin pentru mai mult timp.

Quinoa este o sursa foarte buna de mangan. Este, de asemenea, o sursa buna de fosfor, cupru, magneziu, fibre dietetice, folat si zinc. Quinoa este un aliment de calitate ridicata a proteinelor si este de obicei considerat o sursa adecvata de aminoacizi esentiali, inclusiv lizina si izoleucina. Ofera o varietate de fitonutrienti antioxidanti, inclusiv ferulici, cumarici, hidroxibenzoici si acidul vanilic. Flavonoidele antioxidante, inclusiv quercetinul si kaempferolul, sunt, de asemenea, foarte mult prezente in quinoa. Quercetin este un puternic antioxidant polifenol, care poate proteja impotriva diferitelor boli, cum ar fi bolile cardiace, osteoporoza si anumite forme de cancer. Kaempferol este un antioxidant polifenol care poate reduce riscul bolilor cronice, cum ar fi cancerul. Squalen este un precursor al steroizilor si un antioxidant in organism. Polizaharidele antiinflamatorii din quinoa includ arabinani si rhamnogalacturonani. Multi membri ai familiei de tocoferol din vitamina E sunt asigurati de quinoa, incluzand cantitati importante de gama-tocoferol.

Fiind extrem de hranitoare si bogata in multe minerale si compusi naturali valorosi, quinoa poate fi cu siguranta un aliment sanatos recomandat in orice alimentatie si dieta. Multe studii arata ca adaugarea de quinoa in alimentatia zilnica poate creste valoarea nutritionala in general si poate ajuta la reducerea nivelului zaharului din sange si la scaderea trigliceridelor din sange.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este speciala faina de quinoa?