De ce este special orezul arborio

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru orezul arborio

Daca vrei sa stii ce este orezul Arborio, afla, in primul rand ca, desi initial a fost cultivat numai in Italia, acum el creste si in alte parti ale lumii. Are bobul scurt si gros, cu o forma usor ovala, iar culoarea bobului este alb sidefiu. Consistenta sa, dupa gatire, este cremoasa si usor masticabila. Este ideal pentru prepararea unor feluri de mancare precum risotto sau budinci din orez.

Orezul Arborio sufera mai putina macinare decat orezul cu granulatie lunga, motiv pentru care pastreaza mai mult din continutul de amidon. La gatire, acest tip de orez elibereaza amidonul, ceea ce duce la o consistenta cremoasa a risotto-ului. 450 de grame de orez Arborio pot absorbi pana la sase cani de apa sau alt lichid, fara sa se faramiteze, noteaza Thespruce.com

Ce este orezul Arborio si cum sa il gatesti
In prepararea de risotto, procesul de eliberare a amidonului din orez este cheia catre un preparat cremos. Aceasta consistenta se obtine numai daca gatesti orezul lent, adaugand lichid treptat. E important sa stii ce este orezul Arborio ca sa intelegi de ce el nu poate fi gatit la fel ca orice tip de orez alb. Cand gatesti alte tipuri de orez, poti pune orezul si apa in acelasi vas, de la inceput, apoi sa astepti sa fiarba si sa se absoarba tot lichidul. Cu orezul Arborio nu poti proceda la fel, pentru ca nu vei obtine consistenta cremoasa de care are nevoie un risotto bun.

Prepararea unui risotto ideal presupune cel putin 20 de minute de amestecat constant in vasul in care il gatesti, adaugand gradual lichid. De asemenea, risotto trebuie servit imediat. In caz contrar, cu cat trece timpul, amidonul incepe sa se inchege, iar preparatul se intareste si devine lipicios. La fel ca in cazul pastelor, orezul Arborio se prepara al dente, trebuie sa fie ferm cand musti din el, adica nu la fel de fiert ca orezul alb obisnuit.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este special orezul arborio