De ce este important magneziul pentru organism

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru magneziu

In organismul uman magneziul are rolul unui activator a peste 3000 de enzime ale metabolismului intermediar.

Cele mai importante reactii sunt cele ale unui antagonist al calciului care dirijeaza transmiterea impulsurilor catre placile motorii ale neuronului motor si ale fibrei musculare, precum si catre cele ale unui activator din cadrul unor reactii prin care energia eliberata este condusa catre muschi. Datorita actiunii sale de stabilizare a membranei, continutul de magneziu influenteaza direct activitatea celulelor nervoase.

De ce tocmai acid orotic?
Acidul orotic detine un rol cheie in cadrul biosintezei pirimidinei si are proprietati care favorizeaza cresterea. Cercetarile experimentale au aratat ca acidul orotic exogen stimuleaza sinteza protidica si optimizeaza metabolismul energetic, fapt deosebit de important mai ales in cardiologie. Acidul orotic intercelular creste tabloul fosfatilor incarcati cu energie care sunt inmagazinati sub forma complexului de magneziu. Magneziul exogen este mobilizat fiziologic in celula de acidul orotic. Sarea de magneziu a acidului orotic (magnerot) ofera protectie atat pentru inima, cat si pentru intreaga circulatie.

Deficitul de magneziu este greu de dovedit
Deficitul de magneziu este foarte raspandit, insa foarte greu de dovedit. in aproximativ 50% dintre cazuri este un deficit celular care insa nu poate fi certificat si din punct de vedere seric, deoarece in cazul unei scaderi a magneziului seric, organismul echilibreaza tabloul magneziului prin intermediul magneziului care este stocat in celula, mentinand astfel concentratia magneziului timp indelungat constanta.

Simptomatologia carentei de magneziu se manifesta in 4 grupuri tipice de simptome:

- la nivelul capului: dureri de cap, stari de ameteala, scaderea puterii de concentrare, dispnee, nesiguranta la mers, stari de panica, oboseala.
-la nivelul aparatului digestiv: spasmele musculaturii netede si cele ale muschilor obturatori genereaza greturi, varsaturi si diaree; acestea sunt legate de faze ale constipatiei, ale durerilor provocate de o inflamatie colica si de poliurie.
- la nivelul vaselor: cresterea frecventei inimii in timpul noptii ( tahicardie ), tulburari de ritm, insuficiente coronariene acute ( starea de preinfarct sau sindromul intermediar), insuficianta coronariana cronica de tipul anginei pectorale, amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor.
- la nivelul muschilor: crampe musculare la gamba si in talpi, crampe in zona cervicala; acestea apar mai ales la sportivi.

Indicatii pentru magneziu
Importata clinica a deficitului de magneziu este cunoscuta deja din anii 30 ai secolului trecut. Se stie de atunci ca acest deficit genereaza nu doar aparitia aritmiilor cardiace, ci si afectiuni datorate stresului, precum si afectiuni de tipul crampelor musculare. insa magneziul nu se indica doar in profilaxia si tratamentul afectiunilor cardiace functionale. O cercetare epidemiologica de mare importanta a dovadit corelatia dintre concentratia serica a magneziului si aparitia cardiopatiilor coronariene.

Afectiuni cardiace functionale
Potrivit ultimelor cercetari, deficitul de magneziu apare ca un posibil factor de risc in aparitia aterosclerozei si a infarctului miocardic. Debutul brusc al unei tahicardii in timpul noptii si repetarea ei, precum si stenoza pulmonara, extrasistolele, aritmiile, precum si bradicardia sunt afectiuni cardiace care pot fi agravate sau provocate de un deficit de magneziu. Spasmele coronariene pot duce la suprimare intr-un anbumit teritoriu coronarian si astfel la infarct miocardic. in cele mai multe cazuri la bolnavii cu infarct miocardic exista un istoric cu leziuni aterosclerotice. O carenta manifesta a magneziului poate accelera stenoza vaselor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este important magneziul pentru organism