De ce este foarte important sa ne testam pentru HTLV

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru HTLV

HTLV (Human T-cell Lymphotropic Viruses) este un oncovirus ARN care face parte din familia retrovirusurilor.
Se utilizeaza pentru a detecta infectiile cu HTLV, pentru a ajuta la diagnosticarea leucemiilor cu celule T- adulte, a limfoamelor sau a HTLV - asociata mielopatiilor.

Doua tipuri de HTLV sunt cel mai frecvent testate: HTLV 1 si HTLV 2, care au tropism PENTRU limfocitele CD4. Se estimeaza ca aproximativ 15 -20 milioane de oameni sunt infectati cu HTLV.

Infectia cu HTLV 1 poate fi transmisa de la mama la fat, în timpul sarcinii / alaptarii. Atât infectiile cu HTLV 1 cât si HTLV 2, pot fi transmise pe cale sexuala sau în timpul manipularii produselor cu sânge contaminat. Ambele tipuri pot trece în sânge în timpul transfuziilor sau al transplantului de organe.

Atât HTLV 1, cât si HTLV 2 infecteaza cu precadere limfocitele T. Majoritatea persoanelor infectate nu prezinta simptome, însa pot fi cu potential infectios pentru altii.

Dupa infectia initiala virusul nu dispare complet, ramânând în organism în forma latenta. Dupa infectia initial, un mic procent dintre cei care sunt infectati vor dezvolta una sau mai multe boli severe asociate.

Manifestarile clinice
Leucemia celulelor T adulte (ATL), un tip de cancer al celulelor albe, care poate progresa rapid/ încet si poate cauza simptomatologie ca: oboseala, febra sau noduli limfatici mari.

Mielopatii / parapareza spastica, poate cauza slabiciunea membrelor inferioare, spasme musculare, nevralgii si incontinenta urinara
În unele cazuri poate provoca: uveita, dermatite infectioase, artrite reumatoide si Sindrom Sjogren.

HTLV 2 este mai putin asociat cu boli specific, dar poate fi asociat cu afectiuni neurologice si dermatite.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este foarte important sa ne testam pentru htlv