De ce este foarte important raportul dintre hrana si aparitia cancerului
Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Raportul dintre hrana si aparitia cancerului este destul de complex si n-a fost inca studiat in totalitate. Dar un lucru este astazi sigur: o alimentatie constienta, reglata corespunzator, poate stopa evolutia bolii si poate impiedica si intarzia dezvoltarea si inmultirea celulelor canceroase in organism.
Conform aprecierilor Institutului National de Cancer din SUA, 35% din totalul imbolnavirilor de cancer din centrele industriale din Occident sunt provocate de alimentatie.
Usturoiul si ceapa - contin substante care pot "anihila" nitrosamina si alfatoxina (substante cancerigene), blocandu-le.
Secara - studii recente arata ca taratele de secara pot stopa in mod evident dezvoltarea tumorilor maligne la prostata si intestinul gros. Acest efect se datoreaza continutului lor in fitoestrogeni (substante vegetale secundare) si in fibre. De altfel, fibrele ofera un grad ridicat de protectie fata de cancer (de san, de prostata, de intestin) si fata de bolile cardiace si circulatorii.
Numeroase cercetari confirma faptul ca un consum regulat de fibre reduce in mod vizibil riscul aparitiei cancerului. Efectul se datoreaza in special vitaminelor - cu precadere A, C, E si beta-caroten.
Pestele gras - acizii grasi Omega 3 existenti in uleiul de peste reduc efectiv riscul metastazelor, impiedicand celulele "migratoare" sa se fixeze din nou.
Uleiul de masline - studii recente au aratat ca acesta poate reduce cu 25% riscul cancerului de san la femei.
Citricele - contin diverse substante ca: beta-caroten si flavonoide, care pot neutraliza substantele cancerigene.
Legumele verzi, ca de pilda: broccoli, salata verde, varza, spanacul. Cu cat sunt mai verzi, cu atat e mai mare cantitatea de substante anticancerigene pe care o contin (beta-carotenul, luteina sau vitamina C - toate trei, excelente antioxidante).
Legumele galbene si rosii: morcovii, ardeii grasi, rosiile sau dovleacul sunt bogate in substante care protejeaza organismul de cancer.
Produsele din soia contin fitosterine, saponine (cu efect anticancerigen) si genisteina - o substanta vegetala secundara care poate impiedica dezvoltarea si inmultirea tumorilor.
Ceaiul negru si verde (in special cel verde) au un continut bogat in catehine - substante anticancerigene al caror efect preventiv a fost descoperit abia de curand.
Culturile bacteriene (vii) din iaurt stimuleaza activitatea sistemului imunitar, intarziind astfel dezvoltarea tumorilor.
Atentie: grasimea animala incinsa prea tare - de exemplu, cand picura din carnea prajita pe gratar, peste flacara sau carbunii incinsi - este cancerigena si mirosul n-ar trebui inhalat. in general, evitati sa mancati bucatile de carne arsa. sursa: formula-as.ro
In : Stiri din Sanatate
Tags: de ce este foarte important raportul dintre hrana si aparitia cancerului