De ce este bine să mancam nuci

Posted by admin. on Monday, August 24, 2015 Under: Stiri din Sanatate


Bogate în proteine, lipide, vitamine şi minerale, nucile sunt considerate de specialiştii în nutriţie mai sănătoase decât migdalele sau alunele. Sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de inimă, sănătatea sistemului nervos, combaterea cancerului şi a diabetului, menţinerea frumuseţii pielii şi îmbunătăţirea memoriei.
Beneficiile consumului de nuci sunt numeroase, susţin medicii, care le recomandă tuturor categoriile de vârstă.
Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, nucile sunt considerate mai benefice şi mai sănătoase pentru organism decât alunele, fisticul sau migdalele.

”Sunt bogate în proteine. Conţin potasiu, calciu, magneziu şi sunt bogate în vitamine B şi vitamina C”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Nucile au în compoziţie aproape 20 de aminoacizi, proteine şi grăsimi nesaturate ceea ce le face un adevărat medicament pentru multe afecţiuni.

Bune pentru inimă

Consumul de nuci este benefic pentru menţinerea sănăţăii inimii şi circulaţiei sângelui. Nucile previn îngroşarea arterelor şi ţin la distanţă bolile de inimă. Sunt recomandate persoanelor care suferă de diverse boli de inimă sau care prezintă hipertensiune arterială.
Consumul regulat de nuci întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate, nucile sunt benefice pentru reducerea colesterolului ”rău”. În plus, studiile au demonstrat că nucile îmbunătăţesc starea de spirit şi reduc senzaţia de oboseală din organism.

Pot înlocui carnea în reţete indicate diabeticilor

Pentru că au un conţinut redus de glucide, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi care nu au voie să consume carne. Potrivit medicilor, nucile pot înlocui carnea, fiind la fel de bogate ca aport nutritiv. ”Consumul de nuci duce la scăderea glicemiei şi este recomandat persoanelor care suferă de diabet”, mai spune medicul de familie Radu Bulumac.
Cei care nu au voie carne, pot folosi nucile în reţete ingenioase. Din nuci tocate se pot prepara chiftele sau chiar sarmale în care fructele înlocuiesc perfect carnea.

Combat cancerul

Un consum regulat de nuci ajută organismul să se ferească de bolile canceroase. Fiind bogate în Omega 3 şi antioxidanţi, potrivit specialiştilor, nucile previn apariţia cancerului la sân la femei sau a cancerului de prostată la bărbaţi.

Ajută memoria şi diminuează stresul

Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având benefic asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale. Studiile recente au demonstrat că, într-adevăr, nucile au un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul. Ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare. Specialiştii recomandă pentru efecte benefice asupra memoriei, consumul a opt nuci pe zi, simple sau în combinaţie cu miere de albine. Nucile sunt, de asemenea, energizante şi au efect benefic în combaterea stresului.

Bune pentru reumatism

Cataplasmele din frunze de nuc reduc durerile reumatice. Acesta este un remediu naturist recomandat pentru combaterea durerilor reumatice în cazul persoanelor care suferă de afecţiune. Benefice pentru ameliorarea reumatismului nu sunt doar frunzele, ci şi fructele de nuc datorită conţinutului crescut de săruri, magneziu, vitaminele B şi C.

Recomandate în diete, dar cu măsură

Mitul potrivit căruia nucile fac parte din categoria alimentelor care îngraşă este fals. În realitate, nucile sunt bogate în grăsimi ”bune” care reglează metabolismul. Specialiştii recomandă introducerea nucilor în dietele de slăbire, în cantităţi moderate. Nucile dau senzaţia de saţietate şi taie pofta de mâncare, devenind astfel o gustare ideală în diete.
Medicii atrag atenţia însă că nucile consumate în exces şi asociate cu alte produse bogate nutriţional nu mai au efectul unui aliment de dietă. ”Nu se recomandă consumarea lor, ca desert, la finalul meselor copioase, ci ca gustări sau la micul dejun combinate cu crudităţi sau alimente sărace în calorii. Nu se recomandă asocierea cu amidonul, carnea sau făinoasele”, mai spune medicul Bulumac.

Piele frumoasă

Acizii graşi şi Omega 3 din compoziţia nucilor sunt bune pentru menţinerea sănătăţii pielii. Cantitatea de cupru din nuci ajută la creşterea producţiei de colagen şi, astfel, fructele sunt benefice pentru menţinerea unui ten sănătos şi frumos.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nuci  sanatate  medic cancer  reumatism  diabet  ten beneficii  retete colesterol  tensiune arteriala  frunze de nuc