De ce este atat de important rolul ficatului in organism

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ficatul

Ficatul este probabil organul cu cele mai multe si mai diversificate functii din organismul uman. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate de-a lungul tubului digestiv si degradate pana la nutrienti ce vor ajunge la toate tesuturile si organele din corp.

Dar inainte de a ajunge la tesuturile beneficiare, acestea ajung la nivelul ficatului unde sufera unele transformari.

Structura ficatului

Ficatul este o glanda anexa a tubului digestiv cu o structura foarte complexa. Unitatea morfologica a ficatului este lobulul hepatic. Acesta are forma de piramida si o lungime de cativa milimetri. Ficatul contine pana la 100.000 de lobuli. Fiecare lobul hepatic este format din hepatocite (celulele ficatului), capilare sinusoide si canale biliare (in care se varsa bila). 

Circulatia hepatica este dubla – functionala si nutritiva, dar ramurile arterei hepatice si cele ale venei porte se vor uni in interiorul ficatului formand capilarele sinusoide. Din capilarele sinusoide, sangele se va aduna in venele hepatice care se vor varsa in vena cava inferioara. in fiecare minut prin vena porta trece aproximativ 1 litru de sange, iar prin arterele hepatice aproximativ 350 de ml de sange. Aceasta cantitate de sange va ajunge in capilarele sinusoide, adica 25 % din volumul de sange pe care il pompeaza inima in repaus.

Vasele de sange din ficat nu au inervatie vasodilatatoare, ci doar vasoconstrictoare – sangele cantonat la nivelul ficatului va fi deblocat si trimis in circulatie cu ajutorul vasoconstrictiei. in unele stari de soc se poate reduce debitul de sange din ficat ajungandu-se pana la necroza hepatica.

Functiile ficatului

Functia de stocare a sangelui. Sistemul vascular hepatic poate stoca pana la jumatate de litru de sange, iar in conditii patologice acest volum poate creste pana la 1,5 litri. Ficatul este un organ mare (2,5 % din greutatea corpului la adult) care este capabil sa actioneze ca un rezervor de sange si sa ofere spre circulatie acest volum de sange cand situatia o cere (soc hipovolemic).

Functia de filtrare si purificare a sangelui se datoreaza macrofagelor din capilarele sinusoide. Aceste macrofage hepatice mai sunt denumite celule Kupffer  si vor fagocita orice particula straina  care ajunge din intestin in sange (bacterii).

Ficatul mai intervine si in inactivarea unor substante toxice – medicamente sau hormoni. La nivelul ficatului aceste substante sufera procese chimice (de oxidare, reducere sau hidroliza). Unele enzime ce intervin in metabolizarea acestor substante pot fi secretate in cantitate mai mare in timp – cum este cazul enzimei alcool-dehidrogenaza care va fi secretata in cantitati mai mari in consumul cronic de alcool etilic.

in interiorul ficatului sunt inactivate sau metabolizate foarte multe substante, dintre care unele au potential toxic pentru organism – medicamente liposolubile, amoniac, insulina, glucagon sau cortizol.

Functia metabolica a ficatului. Ficatul are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor sau al lipidelor. Glucidele sunt transformate la nivel hepatic in glicogen – metoda de depozitare a glucidelor. Din glicogenul depozitat, ficatul poate reface glucoza prin procese de gluconeogeneza. Cu exceptia imunoglobulinelor, restul proteinelor sunt sintetizate in ficat. La o persoana de 70 de kg, ficatul formeaza in fiecare zi aproximativ 10 - 12 g de proteine (in conditii normale). Ficatul detine un rol important si in metabolismul lipidic. Acesta indeparteaza din circulatie chilomicronii (grasimile absorbite in urma digestiei). Hepatocitele sintetizeaza cantitati mai de VLDL (lipoproteine) si transforma glucidele in proteine sau lipide cand este necesar.

Ficatul mai reprezinta si un depozit pentru minerale sau vitamine, in special vitamina B 12. Cantitatea de vitamina B 12 depozitata in ficat ar putea acoperi necesitatile organismului (formarea de globule rosii) pentru o perioada de 1 – 2 ani in conditii de carenta.

Functia secretorie si excretorie a ficatului. Produsul de secretie al ficatului este bila, pe care o elimina in caile biliare. Pe langa bila, acesta mai elimina colesterol sau metale grele (in intoxicatia cu metale grele). Bila contine apa, acizi biliari, pigmenti biliari, bilirubina, proteine si ioni de Na, K sau Cl.

Bila este secretata continuu de catre ficat si este depozitata in vezica biliara de unde va fi eliminata in timpul digestiei pentru a emulsiona lipidele. in interiorul vezicii sufera procese de concentrare ajungandu-se la 50 -70 de ml depozitati in vezica biliara, in conditiile in care ficatul secreta aproximativ 500 de ml de bila la 24 de ore.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este atat de important rolul ficatului in organism