De ce e mai bine sa te adresezi unei doctorite dupa un infarct

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un grup de cercetatori americani recomanda ca pacientele care au suferit infarct saî fie tratate de medici femei pentru a avea mai multe sanse de supravietuire.  Un studiu pe aceasta tema a fost publicat recent în revista de specialitate PNAS si preluat de bbc.com. Analiza a inclus 580.000 de cazuri de infarct si s-a întins pe 19 ani, între 1991 si 2010, si din ea rezulta ca pacientii tratati de medici barbati au probabilitati mai mici de supravietuire - cu 1% - decat bolnavii de ambele sexe tratati de medici femei. 

„Aceste rezultate sugereaza un motiv care explica inegalitatea de gen în decesele provocate de infarct: majoritatea medicilor sunt barbati iar doctorii par sa aiba mai multe probleme cand trateaza paciente de sex feminin“, subliniaza dr. Seth Carnahan, de la Washington University, St Louis,unul dintre autorii principali ai studiului. Totusi, indicele de mortalitate a pacientelor îngrijite de medici barbati se reduce pe masura ce acesta a tratat anterior mai multe femei.

Studiul releva necesitatea angajarii mai multor femei la unitatile de primiri urgente, chiar daca infarctul este considerat în principal o afectiune masculina. Cercetatorii participanti la studiu conchid ca pacientele femei tind sa fie mai greu de diagnosticat si mai dificil de tratat de medici barbati. O explicatie ar putea fi faptul ca doctoritele dau dovada de o mai mare abilitate în tratarea bolnavelor de inima.

Uneori, infarctul nu are semne prevestitoare. Un pacient în  plina stare de sanatate acuza o gheara care îi strange inima.
Durerea este atat de puternica încat face imposibila desfasurarea oricarei activitati si este acompaniata de transpiratii intense,  slabiciune,  stare de rau general. În alte cazuri, pacientul poate prezenta indispozitie, durere toracica trecatoare, dureri de cap premergatoare infarctului miocardic, aceste manifestari survenind pe fondul unor perioade încarcate emotional, de stres si suprasolicitare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce e mai bine sa te adresezi unei doctorite dupa un infarct