De ce e esential sa se mentina tratamentul in bolile mintale

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Inceperea si mentinerea tratamentului in bolile mentale reprezinta cea mai importanta si totodata cea mai dificila parte din terapie, intrucat multi pacienti au tendinta de a renunta la tratament, cu alte cuvinte, aderenta la tratament este scazuta. Aderenta la tratament reprezinta gradul in care un pacient respecta indicatia psihiatrului legat de medicatie, doze si durata tratamentului. Aderenta la tratament este factorul cheie al succesului tuturor tratamentelor medicale.

Motivele pentru care pacientul nu urmeaza intocmai recomandarile medicului sunt multiple si complexe. Unele tin de pacient si sunt fie independente de vointa lui (uita, nu intelege regimul, bariere de limbaj, are boli cu afectare cognitiva, costul tratamentului, imposibilitatea obtinerii medicamentelor) si fie intentionate (costa prea mult, pacientul se simte mai bine si crede ca nu mai are nevoie de medicamente, ii e teama de efectele secundare, percepe medicamentele ca fiind lipsite de eficacitate, considera regimul prea complicat, ii e teama de dependenta).

Altele tin de pregatirea si rabdarea profesionistilor, de capacitatea lor de a convinge pacientii ca ii intereseaza soarta lor ca fiinte umane si nu ca un numar intr-un sir nesfarsit de consultatii. In sfarsit, cele mai importante tin de sistemul de ingrijiri (gratuitatea medicatiei, vecinatatea cu structura de ingrijire careia sa i se poata adresa pentru problemele sale, numar de consultatii flexibil in functie de nevoile pacientului si in functie de stadiul bolii, etc).

Non-aderenta este o problema clinica semnificativa ce are un efect negativ major asupra evolutiei si prognosticului tulburarii – utilizarea serviciilor medicale (si nu doar a celor de psihiatrie) fiind in final mai mare la pacientii non-aderenti, prognosticul mai intunecat, costurile medicale si sociale mult crescute.

Este foarte important pentru cei cu boli mentale sa stie ca tratamentul continuu reduce semnificativ riscul de recadere cu tot cortegiul sau de consecinte negative asupra pacientului(deteriorare, iesire mai lenta si su urmari din episodul acut, etc.) si a familiei sale(epuizare, cresterea conflictelor, etc.). Pacientul trebuie incurajat sa comunice orice probleme apar care il impiedica sa ia medicamentele. O buna relatie terapeutica transforma pacientul din obiect al ingrijirilor in subiect activ in recuperarea si mentinerea sanatatii.

Din nefericire, afectiunile psihiatrice sunt in continuare inconjurate de stigma si idei preconcepute. Acestea influenteaza negativ capacitatea pacientilor de a adera la tratament. Esentiala este sustinerea familiei. De aceea este recomandata implicarea permanenta a familiei in planul terapeutic. Aceasta se face prin asigurarea de sedinte de psihoeducatie si/sau de psihoterapie in functie de nevoi si posibilitatile specifice.

Lipsa gratuitatii medicatiei, lipsa unui acces flexibil adaptat nevoilor pacientului la echipa terapeutica, lipsa dezvoltarii ingrijirilor ambulatorii (ceea ce leaga nu intotdeauna justificat pacientul de spital), lipsa unei continuitati de ingrijire intre spital si ambulator, dar si lipsa cunostintelor despre boala, lipsa intelegerii motivelor de tratament, anxietate in a lua medicamente, preocupare sau frica in legatura cu efectele secundare, credinte legate de sanatate, complexitatea regimului de tratament, relatia deficitara medic – pacient.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce e esential sa se mentina tratamentul in bolile mintale