De ce e bine sa te gandesti de doua ori cand bei cafea de la automat

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pare un banal espresso in pahar de plastic. insa amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decat din boabe de cafea macinate. Cafeaua de la automat, cafeaua la 1 leu,  contin o multime de E-uri, ascunse pe eticheta sub nume greu de pronuntat, care te face sa nici nu mai citesti. Organismul nu este pregatit sa digere avalansa de chimicale si face eforturi in acest sens. in timp, afecteaza pe rand, ficatul, rinchii si imunitatea. Unele din aceste substante potenteaza gustul, altele ii confera consistenta, mai ales cand alegi un sortiment cu frisca si lapte, si mai sunt si agentii care omogenizeaza grasimea, ca sa ii dea cafelei un aspect atragator.

Producatorii cafelei instant de la automate au fost obligati recent sa afiseze ingredientele cafelei pe care o vand cu doar 1 leu. Asa am aflat ca populara cafea cu lapte (caffe latte) contine apa, zahar, pudra de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoza), cafea solubila (3,3%) si urme de soia. Aceleasi substante se regasesc si espresso machiatto. in capuccino apar si alte ingrediente, printre care un agent de ingrosare (carboximetilceluloza) din care se face hartia! Provoaca celulita, irita stomacul si unul din primele semne este acesta: daca tensiunea nu va mai asculta, uitati-va la automatul de cafea din colt - s-ar putea ca acolo sa fie explicatia. Se resoarbe greu si provoaca tensiune Un espresso de la automat contine 100 mg de cofeina, jumatate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se foloseste cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu. Cei care beau doua cafele de la automat intr-o zi depasesc rapid maximumul de cofeina admis, iar in timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi.

La fel si ciocolata calda din distribuitoarele automate este un produs instant cu gust de cacao la care se adauga apa fierbinte si, in functe de reteta, lapte si zahar, desi cele mai multe tipuri de ciocolata calda sunt deja indulcite. Spre exemplu, Ciocolata calda Ristora contine in mare parte zahar, iar lista ingredientelor este competata de zer de lapte praf, cacao, fecula de cartofi, sirop de glucoza, grasimi nehidrogenate, lapte degresat praf, sare, E412, E340ii, E471, arome. Daca e bine sau rau, acest lucru il decide fiecare, dar trebuie stiut ca mai toate tipurile de ciocolata calda prezente pe piata contin ingrediente similare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce e bine sa te gandesti de doua ori cand bei cafea de la automat