De ce e bine sa evitati bauturile pentru sportivi si batoanele proteice atunci cand faceti sport

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Persoanele care fac sport nu trebuie sa se infometeze, atrag atentia specialistii. Miscarea si mancarea merg mana in mana, chiar si atunci cand vreti sa slabiti. La fel de importanta este si hidratarea! Iata care sunt cele mai mari greseli care va pot sabota antrenamentul.

Hidratarea e extrem de importanta pentru sanatate, dar cand vine vorba de sport, nu trebuie exagerat. Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii cand vine vorba de hidratare? Adesea vin cu ideea ca vor sa faca miscare si se trezesc in momentul in care setea e mai mare decat pofta de a face miscare. si atunci, in loc sa facem miscare mai mult ne ocupam sa ne hidratam sau sa mancam.

Trebuie sa bem cantitatea optima de apa, dar cu prudenta, sa folosim bunul simt si in cand bem apa.

Practic este important sa va ascultati corpul: beti apa cu inghitituri mici, nu o cantitate mare dintr-o data, dar atentie si la extrema cealalta: multe persoane uita sa se hidrateze. „Ne va fi usor sa ne dam seama dupa o senzatie usor uscata a buzelor, gat uscat, iar ulterior, daca deshidratarea deja a avansat, pot fi senzatii de ameteala, de cap greu, chiar crampe, mai ales in zona picioarelor, iar in cazurile cele mai severe se poate ajunge la lesin si, Doamne fereste, coma”, spune.

„Este foarte important ca pe durata intregii zile sa asiguram corpului nostru aportul hidric necesar si restul de recomandari care mai de care mai sovietice, asa le spun eu, de tipul nu beti apa in timpul antrenamentului sau stati sa transpirati mie mi se pare ca sunt tehnici care nu au ce sa caute in antrenamentul sportivilor amatori”, spune.

„Din sfaturile primite pana acum de la maestrii cu care am lucrat in astfel de antrenamente care merg cu miscari fluide, usoare, de concentrare si de atentie, sa nu intervenim cu apa, ci sa venim de acasa bine alimentati si bine hidratati, iar atentia sa ramana pe practica”, spune Laurentiu Mogos, antrenor de fitness si qigong.

Cand vine vorba de alimentatie, insa, este esential sa mancati atat inainte, cat si dupa antrenament. „Multi oameni, din lipsa de timp, din viteza sau lipsa poftei de mancare, pentru ca mai ales antrenamentele de dimineata au aceasta problema, nu mananca inainte de antrenamente, ceea ce inseamna ca pleaca la efort fizic cu rezervorul gol”, spune dr. serban Damian, nutritionist sportiv.

Masa de dimineata trebuie sa fie consistenta, dar in cantitate mai mica. De exemplu, carne de curcan cu legume sau banana cu migdale. Daca vreti sa slabiti, evitati smoothie-urile, pentru ca pot ajunge chiar si la 1200 de calorii.


„E foarte usor sa pierzi din vedere aportul de nutrienti, mai ales daca folosim produse de tipul fructe uscate, lapte vegetal din comert, acolo se ascund foarte multe calorii goale din zaharuri, din indulcitori, din grasimi de care nu avem in mod necesar nevoie”, spune Cori Gramescu, coach de lifestyle si nutritie.

Un mic dejun usor poate fi luat si cu 30 de minute inainte de antrenament. Daca insa faceti miscare in timpul zilei sau seara, masa trebuie luata cu o ora - doua inainte.

„inainte de antrenament mergi catre lucruri mai usoare, spre exemplu un orez, un cartof sau o salata si sa ai o sursa de proteina mai usor de digerat, cum ar fi branza sau un peste, o carne slaba, nu mananci carne rosie si apoi te duci la antrenament, nu iti foloseste in momentul respectiv”, spune dr. serban Damian, nutritionist sportiv.

Nu evitati nici masa de dupa antrenament. infometarea nu e o solutie nici daca vreti sa slabiti. Alegeti o sursa de proteina care se digera usor, alaturi de legume colorate si o cantitate mica de amidonoase ori cereale integrale.

„Nu trebuie sa ne gandim doar la cele 2-300 de calorii pe care le consumam in timpul antrenamentului fizic, pentru ca nu acelea sunt esentiale, ci schimbarile hormonale si de compozitie corporala pe care efortul fizic practicat constant il produce in corpul nostru”, spune Cori Gramescu, antrenor de fitness si nutritionist.

O alta greseala pe care o fac multe persoane este consumul de bauturi pentru sportivi sau de batoane proteice in timpul antrenamentului. „Apa are rolul de a ne hidrata si de a ne racori corpul si sa ne refaca nivelul electrolitic. O persoana care face activitate fizica si e la inceput - bauturile astea pot fi excluse si sa se acomodeze cu un consum regulat de apa. Una e sa faci sport asa, de intretinere si alta e sa faci de performanta”, spune Laurentiu Mogos, antrenor de fitness si qigong.

„In timpul antrenamentului ar trebui sa facem sport! Sunt categorii speciale de sportivi care fac antrenamente de anduranta, foarte lungi, foarte intense, de tip ciclism, alergare de lunga distanta, Pentru cei mai multi dintre noi insa, care ne mai si oprim sa ne uitam putin la telefonul mobil, mai facem o pauza sa bem o gura de apa si sa mai stam de vorba cu colega de salteluta, chiar nu este nevoie de nimic, decat de atentie la antrenament”, spune Cori Gramescu, antrenor de fitness si nutritionist.

in plus, multe dintre batoanele proteice si bauturile pentru sportivi contin zahar sau alti indulcitori, coloranti, arome ori conservanti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce e bine sa evitati bauturile pentru sportivi si batoanele proteice atunci cand faceti sport