De ce e benefic sa visezi cu ochii deschisi

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, January 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru visezi cu ochii deschisi

Pe zi ce trece, ritmul la care trebuie sa te adaptezi zi de zi este din ce in ce mai alert, pretentiile in ceea ce priveste productivitatea cresc si abia daca mai ai timp sa tii legatura cu prietenii sau familia. Desi momentele in care poti doar stai si sa reflectezi sunt destul de greu de gasit, un nou studiu recomanda starea de introspectie sau asa-zisul visat cu ochii deschisi ca fiind un aspect important al vietii.

Specialistul Mary Helen Immordino- Yang a demarat o cercetare menita sa evidentieze ce se intampla cand creierul nostru "se odihneste". In ultimii ani, cercetatorii s-au concentrat pe ideea de "odihna" a creierului studiind acea retea specifica starii de "stand-by" a creierului, observabila atunci cand ne odihim sau cand ne concentram asupra propriei persoane, intr-o stare de profunda introspectie. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca diferentele individuale in ceea ce priveste activitatea creierului in timpul relaxarii sunt corelate cu anumite componente ale functionarii socio-emotionale, precum autocunoasterea sau judecata morala, precum si cu anumite aspecte ale invatarii si memoriei.

Astfel, Immordino-Tang arata ca studiul creierului in stare de repaus poate oferi perspective interesante asupra importantei unei perioade dedicata introspectiei si relaxarii pentru procesul de invatare. "Ne concentram pe lumea inconjuratoare in educatie si nu ne uitam destul la abilitatile si posibilitatile ce privesc de reflectare, de autocunoastere, insa concentrarea asupra aspectelor interne influenteaza felul de a ne construi anintirile, de a oferi sens anumitor lucruri si de a transfera lucrurile invatate in contexte noi.", sustine Immordino-Yang, profesor de educatie si psihologie.

"Un echilibru intre atentia indreptata catre interior si cea indreptata spre exterior, intrucat timpul petrecut visand cu ochii deschisi sau reflectand asupra noastra si imaginandu-ne lucruri imbunatateste capacitatea de concentrare sustinuta asupra celor ce ne inconjoara.", a adaugat specialistul. Visatul cu ochii deschisi are un efect benefic nu numai in ceea ce priveste dezvoltarea pe plan academic, ci contribuie si la dezvoltarea valorilor morale, oferind individului o stare de bine din punct de vedere socio-emotional.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce e benefic sa visezi cu ochii deschisi