De ce cred oamenii de stiinta ca timpul ar putea exista doar in imaginatia noastra

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru timp

Perceptia noastra asupra timpului e destul de simpla: actiunile anterioare reprezinta trecutul, ceea ce traim reprezinta prezentul, iar lucrurile pe care nu le-am trait sunt viitorul. Practic, timpul, in creierul nostru, are o singura directie.

Potrivit legilor fizice care guverneaza Universul, totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Cele mai multe legi naturale sunt „reversibile” in raport cu timpul, ceea ce inseamna ca ele ar functiona la fel de bine daca timpul ar trece in sens invers. Fizicienii sugereaza ca gravitatia nu e suficient de puternica pentru a forta fiecare obiect sa se miste intr-o singura directie. Stephen Hawking a numit acest fenomen „sageata psihologica a timpului”, iar el presupune ca prezentul devine trecut, dupa ce a fost, candva, viitor.

Totusi, daca uitam modul nostru de perceptie o clipa, „chiar daca ne raportam la gravitatia lui Newton, la electrodinamica lui Maxwell sau la teoria relativitatii a lui Einstein, toate ecuatiile care ne descriu Universul functioneaza la fel de bine daca Universul merge in directia cunoscuta de noi sau in cea opusa”, potrivit lui Lee Billings.

Prin urmare, timpul ar putea fi un concept subiectiv, asa cum pretinde si Teoria Relativitatii lui Einstein. Exista, pe de alta parte, si principiul al doilea al termodinamicii. Potrivit acestuia, ori de cate ori un sistem trece printr-un proces termodinamic, sistemul nu va mai putea sa revina la starea exacta de dinaintea acelui proces. Mai clar, odata ce ai spart, de exemplu, un ou, nu poti sa te intorci in timp pentru a repara asta.

Acesta este argumentul principal pentru sageata timpului. Entropia creste mereu dupa ce are loc un eveniment, ceea ce ar putea insemna ca timpul se misca intr-o singura directie. Multi fizicieni cred, totusi, ca lucrurile nu se intampla chiar asa, motiv pentru care a aparut si teoria universurilor multiple, in care timpul trece altfel decat in cel in care traim noi.

Dmitry Podolsky de la Universitatea Harvard si Robert Lanza de la Astellas Global Regenerative Medicine au efectuat niste masuratori gravitationale cu ajutorul ecuatiei Wheeler-DeWitt si au descoperit ca aceasta nu atesta faptul ca timpul merge intr-o singura directie, pentru ca efectele gravitatiei nu sunt suficiente pentru a stabili o sageata universala a timpului.

Dupa cum scriu si cei de la Wired, timpul se misca asa cum o face pentru ca suntem programati biologic, neurologic si chiar filosofic sa il experimentam astfel. E ca o versiune la scara mare a pisicii lui Chrodinger. Intr-un colt al Universului, timpul ar putea sa treaca dinspre viitor spre trecut, dar in momentul in care omul foloseste un telescop pentru a se uita in acea directie, timpul de conformeaza legilor cu care ne-am conformat.

„Lucrarea noastra arata ca timpul nu exista pur si simplu trecand de la trecut la viitor, ci mai degraba e o proprietate care depinde de abilitatea observatorului de a percepe informatia despre evenimentele traite”, spune Lanza. Asadar, teoria sugereaza ca sageata temporala e subiectiva si determinata de observator, asa cum a explicat si Einstein in studiile sale despre relativitate.

Ideea e controversata, iar Yasunori Nomura, fizician la UC Berkely, neimplicat in studiu, arata ca cei doi fizicieni nu au luat in calcul si raportul spatiu-timp, in schimb au introdus „timpul observatorului”, care nu se stie daca exista, fiind un concept vag. Acesta crede ca raspunsul depinde de posibilitatea ca timpul sa fie definit matematic fara includerea observatorilor in sistem. Studiul, inca discutabil, poate fi citit pe arXiv.org.

sursa: playtech.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce cred oamenii de stiinta ca timpul ar putea exista doar in imaginatia noastra