De ce coreenii au doua varste

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Coreenii au doua varste: una internationala si alta specifica tarii lor. Conform calendarului coreean traditional, oamenii pot avea cu pana la doi ani mai mult decat varsta pe care noi o consideram normala.

In estul Asiei, varsta se calcula diferit fata de cum ne pare a fi logic. in vreme ce aceasta traditie a disparut in ultimii ani din tari precum China, Vietnam sau Japonia, in Coreea de Sud modul specific de calcul inca se pastreaza, chiar daca folosesc calendarul gregorian.

Coreenii considera ca in ziua in care un bebelus se naste, varsta lui este de un an. Pe langa asta, ei spun ca daca un copil este nascut in ultima zi din an, in prima zi din anul urmator acesta va avea varsta de un an. Din aceasta cauza discrepanta poate ajunge pana la doi ani si depinde de ziua nasterii.

De exemplu, daca suntem nascuti pe 1 ianuarie, peste un an vom implini 2 ani pe 1 ianuarie. Daca suntem nascuti pe 31 decembrie, peste o zi vom implini doi ani – primul il implinim in ziua in care ne-am nascut, iar peste o zi, pe 1 ianuarie, pe al doilea, pentru ca s-a schimbat anul, scrie Quartz.

De exemplu, o persoana nascuta pe 31 decembrie 1988, are varsta de 30 de ani in mod normal, dar conform coreenilor va implini 32 de ani pe 31 decembrie 2018. In cultura asiaticilor, varsta este foarte importanta, iar cu cat o persoana este mai batrana, cu atat primeste mai mult respect din partea celorlalti.

In prezenta unei persoane mai mari, comportamentul celor din jur se modifica. Astfel ca cel mai tanar vorbeste, bea sau mananca diferit in prezenta unei persoane mai in varsta, chiar daca diferenta e doar de un an. Calendarul coreean traditional este unul de tip lunisolar. Datele sunt calculate incepand de la meridianul Coreeii, majoritatea obiceiurilor si festivalurilor coreene bazandu-se pe acest calendar.

Calendarul gregorian a fost adoptat oficial in 1896, insa sarbatorile traditionale si calcularea varstei inca se bazeaza pe acest calendar. Cea mai mare sarbatoare din Coreea de astazi este Seollal, aceasta reprezentand prima zi din Anul Nou traditional. Alte sarbatori si festivaluri importante care se bazeaza pe acest calendar sunt Daeboreum (prima luna plina din noul an), Dano (festival al primaverii), Chuseok (festival tomnatic), Samjinnal, Yudu, Chilseok.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce coreenii au doua varste