De ce cine se crede gras se ingrasa mai repede?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru persoana grasa

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care cred despre ele ca au mai multe kilograme decat ar trebui iau in greutate mai repede decat cele care sunt impacate cu silueta lor. Si asta pentru ca cei care se vad drept plinuti tind sa manance mai mult, pe fond de stres, ceea ce face ca kilogramele sa se depuna mai repede.

„Atunci cand realizezi ca esti supraponderal are de cele mai multe ori ca efect o stare de stres care face ca alegerea unui stil de viata sanatos sa fie mult mai dificila”, a declarat doctorul Eric Robinson, de la Universitatea din Liverpool. Astfel, aceste persoane tind sa-si gaseasca o consolare consumand mai ales alimente bogate in zahar si in grasimi.

Studiul a mai subliniat si greselile pe care le fac organizatiile publice care se ocupa cu promovarea unui stil de viata sanatos, dar si presa, atunci cand incearca sa ajute oamenii sa slabeasca. „Ai crede ca atunci cand faci o persoana sa realizeze ca are un surplus de kilograme o ajuti sa adopte un stil de viata mai sanatos si sa piarda in greutate”, a mai spus autorul studiului. Insa se pare ca acest lucru nu este deloc valabil. Presiunea psihica pe care o simt cei vizati ii face sa deschida si mai des usa frigiderului si sa consume chiar mai mult decat ar fi mancat daca nu li s-ar fi atras atentia asupra greutatii pe care o au.

Cercetatorii insista ca, in primul rand, trebuie combatuta stigmatizarea de catre societate a persoanelor plinute. Acestia au mai indicat ca multe persoane nici macar nu depasesc greutatea corporala ideala, dar ajung sa manance mai mult din cauza stresului provocat de promovarea ca model de silueta ideala a unor persoane care sunt foarte slabe.

Oamenii de stiinta britanici implicati in aceasta cercetare au mai spus ca ideal ar fi ca oamenii sa fie incurajati sa adopte in general un stil de viata sanatos, fara a fi atentionati asupra greutatii pe care o au.

Certurile cu partenerul nu sunt daunatoare doar relatiei, ci si siluetei, sustine un nou studiu. Nemultumirile sentimentale duc la secretarea unui hormon numit grelina, care stimuleaza apetitul, ceea ce face ca persoanele implicate sa se repeada la frigider si sa se consoleze cu dulciuri si junk-food. Acelasi studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Ohio a mai aratat ca de acest lucru sunt afectate mai ales persoanele cu o greutate normala sau usor supraponderale, dar nu si obezii.

Anterior, s-a aratat ca persoanele carora le este foame sunt mai agresive si isi pierd mai usor rabdarea, pentru ca atunci cand cineva nu mananca destul, creierului ii lipseste energia necesara pentru exercitarea controlului. Cercetatorii spera ca studiile lor sa ajute la intelegerea modului in care problemele dintr-o casnicie ajung sa se reflecte negativ si asupra sanatatii fizice a partenerilor.

sursa: taifasuri.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce cine se crede gras se ingrasa mai repede?