De ce cafeaua decofeinizata este mai periculoasa pentru inima

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 10, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cafea decofeinizata

Influenta negativa a cafelei era asociata pana nu demult cu cofeina care crestea tensiunea, insa conform unor noi studii oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un consum constant de cafea decofeinizata mareste riscul aparitiei unor boli de inima.

Cofeina provoaca dependenta iar de aceea ideea cafelei fara cofeina a facut multi adepti. 
Rezultatele cercetarilor, facute publice in timpul congresului din acest an al Asociatiei Americane de Cardiologie (AHA), arata insa ca "fara cofeina" nu inseamna neaparat "sanatos". Ba mai mult - poate insemna "mai putin sanatos".

Studiul a fost realizat pe un esantion de 187 de persoane, timp de trei luni. Voluntarii acestui studiu au fost impartiti in trei grupe. Prima grupa a baut zilnic intre 3 si 6 cescute de cafea normala. A doua a baut aceeasi cantitate, insa de cafea fara cofeina, in timp ce a treia grupa a fost pastrata ca "martor" si nu a baut deloc cafea.

inainte si dupa experiment, cercetatorii au masurat tuturor voluntarilor indicatorii esentiali in cazul bolilor de inima, intre care tensiunea, pulsul, indicele masei corporale /BMI/, nivelul grasimilor si al colesterolului.

Ce au indicat analizele?
in primul rand, rezultatele bautorilor de cafea cu cofeina nu s-au diferentiat mult de cele ale persoanelor care nu au baut deloc cafea! in al doilea rand, s-a dovedit extraordinar de importanta analiza concentratiei acizilor grasi nesaturati (NEFA) si a apolipoproteinei B (apoB) care apare impreuna cu colesterolul rau. Doar aici au putut fi observate diferente intre cele 3 grupe.

in randul persoanelor care au baut cafea fara cofeina, nivelul acizilor NEFA daunatori a crescut cu 18%! La restul subiectilor nu s-a observat nici o schimbare. "NEFA este un combustibil care pune in miscare cresterea apoB", explica dr. Robert Superko, seful echipei de cercetatori.

Intr-adevar, la persoanele care au baut cafea fara cofeina, concentratia apolipoproteinei B a crescut cu 8%, in timp ce la restul persoanelor nu a fost inregistrata o crestere insemnata.

Cum de s-a ajuns la aceste rezultate? Poate ca este vorba, pur si simplu, de soiuri diferite de cafea. Cea fara cofeina este produsa din robusta - soi mult mai tare decat cel folosit de regula in amestecurile cu cofeina - arabica. "Oricum, in ciuda a ceea ce se crede in general, nu cafeaua cu cofeina, ci cea fara cofeina este mai periculoasa pentru inima", concluzioneaza Superko.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce cafeaua decofeinizata este mai periculoasa pentru inima