De ce boli mor romancele cu zile

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru boli ginecologice

In Romania, mortalitatea care ar fi putut fi evitata prin interventii corespunzatoare de asistenta medicala este cea mai ridicata din UE pentru femei si a treia cea mai ridicata pentru barbati, dupa Letonia si Lituania, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind starea de sanatate a Romaniei.

"Aproximativ 53 867 de decese au fost considerate ca fiind evitabile in 2014. Bolile cardiace ischemice au reprezentat 31,4 % din aceste decese evitabile prin asistenta medicala. Alte cauze importante ale deceselor evitabile prin asistenta medicala au fost boli cerebrovasculare (23 % din total) si bolile hipertensive (12,9 % din total)", se arata in raport, potrivit gandul.info.

Chiar daca au scazut in ultimii ani, in special in randul persoanelor sub 65 de ani, Romania a avut intotdeauna printre cele mai mari niveluri de mortalitate cauzata de cancer de col uterin din intreaga UE.

"Acest lucru a fost atribuit unei lipse de depistare sistematica a bolilor si gradului slab de acoperire. Spre exemplu, in 2014, 27 % dintre femeile cu varsta intre 20-69 de ani au raportat ca au facut testul de depistare a cancerului de col uterin in ultimii trei ani (EHIS). Calitatea slaba a practicilor de depistare a bolilor joaca, de asemenea, un rol", potrivit documentului.

in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de san a fost mai scazuta in Romania decat in alte tari UE si, in timp ce in randul femeilor mai tinere de la sfarsitul anilor 1990 a scazut, aceasta continua sa creasca in randul femeilor cu varsta de 65 de ani si peste.

"Acest lucru poate fi explicat partial prin sceeningul nesistematic prin mamografie, care nu ajunge la populatia tinta (numai 6,6 % dintre femeile cu varsta intre 50-69 de ani din Romania au raportat ca au facut un test pentru depistarea cancerului de san in ultimii doi ani in 2014, comparativ cu aproximativ 65 % in UE). Ca raspuns, implementarea recentului Plan National Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 include strategii inovatoare privind diagnosticarea, tratamentul si asistenta pentru cele mai comune tipuri de cancer", scrie in raport.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce boli mor romancele cu zile