De ce au oamenii creierul atat de mare?

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru creier uman

Oamenii sunt creaturi extrem de sociabile, in ciuda unor stiri frecvente privind violentele dintre oameni, acestea au loc rar. Totul este posibil prin intermediul unei retele neuronale extrem de complexe si flexibile.

Pentru a intelege cu adevarat modul in care creierul uman mentine intelectul uman, cercetatorii ar trebui sa cunoasca starea fiecaruia dintre cei 86 de miliarde de neuroni si a 100 de trilioane de interconexiuni, precum si starea a peste 1.000 de proteine care exista la fiecare punct al conexiunilor. 

Chiar si prin aceste analize, spune neurologul Steven Rose, nu am putea stii cu siguranta cum au evoluat aceste conexiuni de-a lungul vietii unei persoane. El sustine ca ar fi nevoie de secole de cercetari pentru intelegerea conexiunilor neuronale de baza. 

Desigur, multe persoane au sugerat ca mintea umana este similara cu memoria unui computer. Computerele pot stoca informatii exacte pe o perioada lunga de timp, in timp ce creierul uman este capabil sa creeze informatii si amintiri false, care exista doar in timpul vietii omului. 

Omul beneficiaza de nenumarate avantaje datorita marimii creierului sau. In primul rand, acesta  permite oamenilor sa traiasca in grupuri. De asemenea, ,,creierul social'' permite indivizilor sa se concentreze pe sustinerea unei nasteri, pe crearea uneltelor, vanatoare sau exploatarea resurselor. In mod natural, oamenii nu au natural nicio arma pe care sa o utilizeze, dar prin munca in grupuri mari si crearea uneltelor au reusit sa vaneze animale de dimensiuni uriase precum mamutii. 

Antropologul Robin Dunbar sustine ca oamenii au creierul atat de mare deoarece ii ajuta sa tina pasul cu schimbarile relationale rapide. El sugerand ca este necesara o abilitate cognitiva uriasa pentru a trai in grupuri sociale mari. 

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce au oamenii creierul atat de mare?