De ce ar trebui sa mananci mai des varza

Posted by Alin Marinescu on Monday, December 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru varza

Cu siguranta ai auzit de varza kale, despre care se spune ca este un adevarat superaliment, ce ar trebui inclus cat mai des in alimentatie. Dar din aceeasi familie face parte si varza obisnuita, despre care nutritionisti spun ca este o leguma subestimata. La fel ca si kale, varza comuna are proprietati uimitoare si beneficii excelente pentru sanatate.

"Varza este sora 'subestimata' a verzei kale. Face parte din aceeasi familie, cea a legumelor crucifere. Proprietatile nutritive ale verzei sunt fenomenale. Contine molecule pe baza de sulf, precum glucozinolatii, substante cu puternic efect antiinflamator, care previn dezvoltarea celulelor canceroase", declara pentru womenshealthmag.com nutritionistul Desiree Nielsen. Si varza murata este la fel de sanatoasa. Aceasta contine bacterii benefice dezvoltate in timpul fermentarii, care ajuta foarte mult digestia si flora intestinala.

Ce tipuri de varza sa alegi?
Exista numeroase tipuri de varza, dar cele mai cunoscute si raspandite la noi in tara sunt varza alba si varza rosie. Varza rosie are culoarea specifica datorita unor pigmenti care poarta denumirea de antocianine. Este acelasi pigment care se gaseste si in ceapa rosie sau sfecla rosie. Acest tip de varza este si mai bogat in nutrienti decat vaza alba, avand un puternic efect antiinflamator si anticancerigen. 

Cum sa cumperi cea mai buna varza la magazin
Atunci cand cumperi varza, alege capatanile grele, netede si dense, fie ca ei varza alb sau rosie. Frunzele nu trebuie sa fie rasfirate si este indicat sa verifici zona cotorului. Daca sunt gaurele mici, este posibil ca varza sa fie mancata de omizi. 

Cum sa pastrezi varza
Varza intreaga poate rezista pana la doua luni in frigider daca este pastrata corespunzator, in raftul pentru legume. Daca este taiata, infasoara varza cu folie de plastic pentru a nu se usca. Varza taiata rezista cateva zile la frigider.

Cum sa incluzi mai multa varza in alimentatia ta
In afara preparatelor traditionale romanesti, asa cum sunt varza calita sau sarmalele, poti include varza in alimentatia ta in numeroase alte modalitati. De exemplu, poti sa prepari varza in tigaie de tip wok, impreuna cu alte legume. Poti adauga varza proaspata sau varza murata, tocata, in sandvisuri. Salatele cu varza sunt delicioase. O reteta simpla este salata de varza cu ton in conserva, ceapa si morcovi, asezonata cu zeama de lamaie si piper.

Ce valori nutritionale are varza?
Pe langa faptul ca are nutrienti cu proprietati antiinflamatoare si anticancerigene, varza este bogata in vitamina K, un compus extrem de important pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor. Varza rosie este, de asemenea, si o sursa de vitamina C, in special in variata cruda sau gatita foarte putin. O cana cu varza rosie tocata are 22 de calorii, un gram de proteine, 0,1 grame de grasime, 5,2 grame de carbohidrati, 1,5 grame de fibre si 2,7 grame de zahar.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce ar trebui sa mananci mai des varza