De ce apare teama de a vorbi in fata persoanelor cu autoritate?

Posted by Alin Marinescu on Sunday, June 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru teama de a vorbi

Va temeti cand va cere o persoana cu autoritate socoteala? Va emotionati usor cand trebuie sa prezentati ceva?

Aceasta teama este foarte des intalnita, dar din pacate prea putin constientizata si luata in serios. Teama de a vorbi in fata autoritatilor si atacurile de panica isi au originea in relatiile cu persoanele autoritare din primii ani de viata si sunt strans legate intre ele.

Motivul pentru care le-am separat este acela ca persoanele ce simt o teama fata de autoritati, de obicei evita situatiile care pot declansa anxietatile, noteaza descopera.ro.

Ne nastem cu prea putine puteri si in totalitate dependenti fata de persoanele din jurul nostru. Pornind de la aceasta pozitie, ne luptam toata viata pentru a fi liberi de lanturile nevoilor, dar uneori suntem prinsi intr-un cerc vicios.

Un lucru pe care este bine sa il avem in minte este acela ca primele relatii pe care le avem sunt cele cu parintii nostri, adica cu persoane cu autoritate. Tot ele sunt persoanele de care depinde viata noastra: ele ne hranesc, ele ne protejeaza, ele ne ofera dragoste, adica ele sunt cele care ne mentin in viata. 

Fiind primele relatii pe care le incercam, modelul acestora reprezinta modelul tuturor relatiilor, invatam astfel un sablon de relationare.

In acelasi timp, apar dorinte ale noastre, fantasme, interdictii din partea celor din jur, toate acestea ajutand la construirea personalitatii noastre. In functie de cum le gestionam, devenim ceea ce vrem noi sau ceea ce vor altii. 

Cu alte cuvinte, cand suntem mici, suntem la mana adultilor. In cadrul cursului normal de dezvoltare, ei ne emit interdictii cu care noi suntem sau nu de acord, pe care le acceptam sau impotriva carora protestam. Depinzand insasi viata noastra de ceea ce raspundem, noi ne temem si incercam sa evitam astfel de situatii in care ni se cere socoteala, depindem de altii sau putem pica foarte usor in dizgratie.

Daca nu se schimba nimic pe parcursul dezvoltarii, avem mari sanse sa repetam vechile relatii permanent.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce apare teama de a vorbi in fata persoanelor cu autoritate?