De ce apare retinopatia diabetica si care sunt complicatiile?

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru retinopatie diabetica

Afectarea membranei retiniene a ochiului – retinopatia diabetica – este cea mai serioasa si frecventa complicatie a diabetului zaharat. Practic, aceasta boala il poate afecta pe fiecare bolnav, indiferent de tipul diabetului si tratamentul efectuat. O mare importanta o are si durata imbolnavirii de diabet. La aparitia retinopatiei diabetice contribuie nivelul inalt de colesterol si zahar in sange, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afectarea rinichilor si, de asemenea, sarcina si nasterea.

In cazul diabetului zaharat in organism sunt afectate toate vasele sanguine, insa in primul rand, capilarele mici. Anume cu afectarea capilarelor , incep modificarile retinei ochiului la astfel de bolnavi. Unele vase se oblitereaza, altele, pentru a compensa munca acestora, se dilata, in unele locuri apar bombari ale peretelui capilarului, asa numitele microanevrisme, se deregleaza permeabilitatea peretelui vascular, prin care in tesutul retinei se infiltreaza plasma si apare edemul retinei; in cazul existentei indelungate a acesteia celulele nervoase se comprima si pier; patrund complexe albuminoase, lipidice, locul de aglomerare al carora pe retina se numesc exudate.

In unele cazuri, peretii subtiati ai capilarelor se rup si in retina apar mici hemoragii. Cel mai periculos este faptul, ca retinopatia diabetica poate sa nu se manifeste o perioada indelungata de timp: cand aceste procese nu afecteaza partea centrala a retinei (macula), vederea nu are de suferit si bolnavul nu simte, ca in ochiul sau au avut loc unele modificari, si nu se adreseaza la medic.

Totusi, modificarile patologice nu se opresc aici. Dupa capilare sunt afectate vasele mari, in special, venele. Numarul si dimensiunea focarelor exudative si hemoragiilor cresc. Acuitatea vederii incepe sa se diminueze. Aceasta etapa a retinopatiei diabetice (pana la aparitia vaselor patologice nou formate si modificarilor cicatriceale) se numeste neproliferativa.

Cu timpul, vascularizatia proasta a retinei se inrautateste si mai mult, in zonele de ischemie (saturarea insuficienta a retinei cu oxigen) incep sa creasca vasele sanguine nou formate si tesutul cicatriceal (proliferativ). Aceste proliferate cresc pe suprafata retinei si in adancul corpului vitros, extind si zbarcesc retina, provocand dezlipirea acesteia, intre cutele retinei se formeaza aderente grosolane. Obliterarea nervului optic cu tesut proliferativ provoaca deteriorarea fibrelor acestuia. Vederea treptat, insa necontenit se inrautateste. Totusi, aceste vase noi “incorecte” sunt nedesavarsire: acestea sunt foarte fragile si in orice moment se pot rupe, ceea ce poate conduce la hemoftalm extins si pierderea brusca a vederii.

In mod traditional, in aceste cazuri medicul prescrie preparate vaso-fortifiante si rezolutive. Vederea se poate restabili pe seama resorbtiei partiale a sangelui, insa fundamentul pentru noi hemoragii si edeme ale retinei – vasele patologice – ramane.

Retinopatia diabetica este insotita de modificari patologice ale corpului vitros, care este continutul intern al ochiului si umple cea mai mare parte a acestuia. In corpul vitros se acumuleaza astfel de produse ale schimbului de substante (metaboliti), ca acidul lactic si ureea, ce conduce la modificarea structurii si functiei acestuia. Cu timpul, modificarile din corpul vitros se amplifica, provocand intensificarea cresterii vaselor nou formate si tesutului proliferativ. Hemoragiile periodice, care apar in corpul vitros din vasele fragile noi formate, contribuie la evolutia bolii. 

Cu parere de rau, experienta demonstreaza, ca chiar si cel mai activ tratament terapeutic nu conduce la resorbtia completa a sangelui din corpul vitros. In cavitatea orbitala, sangele acumulat se descompune si amplifica dereglarile metabolice, apar noi cauze pentru dezvoltarea vaselor nou formate. Din cauza cresterii tesutului cicatriceal, retina continua sa se dezlipeasca si sa se zbarceasca, ceea ce in mod inevitabil conduce la cecitate ireversibila. Acest stadiu al retinopatiei diabetice este denumit proliferativ. Procesul poate fi oprit doar pe cale chirurgicala.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce apare retinopatia diabetica si care sunt complicatiile?