De ce apare alergia la lapte si intoleranta la lactoza. Cum ne putem proteja

Posted by Alin Marinescu on Friday, June 23, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru intoleranta la lactoza

Alergia la laptele de vaca si intoleranta la lactoza sunt adesea confundate una cu cealalta, dar nu sunt acelasi lucru. Daca prima poate fi, de multe ori, fatala, cea de a doua provoaca doar un disconfort. Specialistii considera ca amandoua pot fi tinute sub control cu un anumit regim de viata.

„Alergia alimentara este reactia pe care o are sistemul imunitar la o anumita proteina alimentara. Atunci cand proteina este ingerata se poate declansa o reactie alergica care include o serie de manifestari, de la simptome usoare (eruptii cutanate, urticarie, prurit (mancarime, edem etc.) pana la simptome severe (respiratie dificila, suieratoare, pierderea constiintei etc).

Intoleranta nu implica sistemul imunitar. In loc sa fie digerata si absorbita, lactoza ramane in intestine si hraneste bacteriile, care elibereaza acizii ce cauzeaza simptomele (greata, crampe, balonare)”, afirma dermatologul Proca Ancuta pentru Gandul.

Alergia la laptele de vaca este frecventa la sugari si copii. „Simptomele pot varia de la forme usoare, cum ar fi urticaria, pana la cele severe, cum ar fi anafilaxia. Prin urmare, este recomandat ca persoanele cu alergie la lapte sa aiba acces rapid la un autoinjector de epinefrina (cum ar fi un EpiPen ) in orice moment. Pentru a preveni o astfel de reactie, evitarea stricta a laptelui de vaca si a produselor din lapte de vaca este esentiala.  Cititi intotdeauna eticheta cu ingrediente, fiindca proteinele din lapte se gasesc in foarte multe produse din comert (ciocolata, produse de patiserie etc )”, precizeaza dermatologul.

Aproximativ 2,5% dintre copiii cu varsta mai mica de trei ani sunt alergici la lapte. Sugarii care dezvolta o alergie fac acest lucru in primul an de viata.

„Sensibilitatea la laptele de vaca variaza de la o persoana la alta. Unii oameni au o reactie severa dupa ce au ingerat o cantitate mica. Altii au doar o reactie usoara dupa ce au ingerat o cantitate moderata de lapte. Reactiile alergice la lapte pot fi severe si pot pune viata in pericol.

Laptele de vaca este alcatuit din o multime de componente diferite, proteine ​​(cum ar fi cazeina si zerul), glucidul (lactoza) si grasime.

Reactia alergica apare atunci cand sistemul imunitar considera proteinele din laptele de vaca o amenintare, cand, de fapt, acestea ar trebui sa fie inofensive. Apoi elibereaza substante chimice, cum ar fi histamina, si  declanseaza semnele si simptomele unei reactii alergice’’, adauga dermatologul Proca Ancuta pentru Gandul.

Oamenii pot dezvolta intoleranta la lactoza atunci cand intestinul este afectat din cauza unei boli, a unei interventii chirurgicale  sau din cauza anumitor medicamente. „In aceste cazuri, intoleranta la lactoza poate fi temporara sau permanenta. Uneori, se poate instala si dupa un episod de gastroenterita. In cazuri  rare, intoleranta la lactoza afecteaza copiii de la nastere. In acest caz, persoana ramane intoleranta la lactoza toata  viata.

Exista diferite teste pentru alergia la lapte de vaca si intoleranta la lactoza, deci este important sa discutati detaliat simptomele  cu medicul dumneavoastra, care va decide care sunt cele mai potrivite teste pentru a obtine diagnosticul potrivit’’, subliniaza specialistul.

Deoarece alergia la laptele de vaca si intoleranta la lactoza sunt cauzate de doua probleme diferite, exista moduri diferite  de a le gestiona. „Daca o persoana face alergie la laptele de vaca, trebuie sa elimine complet proteinele  din laptele de vaca din dieta, iar asta pentru ca o cantitate mica poate declansa o reactie alergica.

Initial, intoleranta la lactoza putea fi gestionata prin eliminarea completa a proteinelor din laptele de vaca din dieta. Cu toate acestea, o dieta in intregime fara produse lactate este rareori necesara pe termen lung. Majoritatea persoanelor cu intoleranta au capacitatea de a digera o anumita cantitate de lactoza, deoarece inca mai pastreaza un nivel scazut al enzimei lactaza”, mai spune specialistul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce apare alergia la lapte si intoleranta la lactoza. cum ne putem proteja