De ce apa este esentiala pentru buna functionare a rinichilor

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Sarea in exces, anumite alimente, dar si obiceiuri nesanatoase pot afecta rinichii intr-o masura mai mare sau mai mica. Care sunt acestea. Alimentele foarte sarate nu doar ca duc la cresterea riscului de boli cardivasculare, dar distrug si rinichii. Sarea in exces este legata de aparitia pietrelor la rinichi, manifestata printre altele prin dureri severe si dificultati la urinare, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Proteinele sunt esentiale intr-o dieta sanatoasa. Dar, daca rinichii nu functioneaza normal, prea multe proteine ii suprasolicita. Prin urmare, vorbeste cu medicul tau. Este posibil sa fie nevoie sa consumi portii mici de proteine diferite. Ouale, pestele, fasolea si nucile sunt surse bune de proteine. Fumatul creste tensiunea arteriala si riscul de diabet de tip 2 – doua cauze care au legatura cu bolile de rinichi – dar nu numai atat. Fumatul interfereaza si cu medicamentele luate ca tratament. In plus, fumatul diminueaza fluxul de sange catre rinichi si inrautateste starea de sanatate a persoanelor cu boli de rinichi. Consumatorii de alcool au un risc dublu de a suferi de boli de rinichi.

Insa si consumul excesiv de alcool intr-o perioada scurta de timp – doar cateva ore – poate afecta serios rinichii, fiind necesara dializa, conectarea la un aparat care face munca rinichilor. Nu doar alcoolul face rau rinichilor, ci si bauturile carbogazoase. Mai mult de doua pe zi ii pot afecta. Un studiu pe aceasta tema a aratat ca persoanele care obisnuisc sa consume astfel de bauturi, in 20 de ani pierd 30% din functionarea acestor organe, comparativ cu celelalte. Pentru a functiona cum trebuie, rinichii au nevoie de apa. Obiceiul de a bea putina apa este daunator. Cum stim ca bem destula apa? Culoarea urinei trebuie sa fie galben deschis. Luate regulat, cantitati mari de pastile contra durerii – acetaminofen, aspirina, ibuprofen – poate afecta rinichii. Este recomandata o discutie cu medicul in acest sens.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce apa este esentiala pentru buna functionare a rinichilor