De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru consum de alcool

Bauturile alcoolice au un efect dublu, iar acest lucru este asociat cu modul in care actioneaza asupra creierului. La inceput, alcoolul tinde sa ii faca pe oameni foarte somnorosi, dar apoi ii tine treji si alerti pentru cateva ore.

Conform noului studiu al profesorului de psihiatrie si farmacologie Leslie Morrow, de la Universitatea de Medicina din Carolina de Nord, alcoolul are efecte puternice asupra sistemului nervos central, relateaza descopera.ro, care citeaza Live Science.

Alcoolul intra relativ repede in corp, fiind o molecula mica si poate afecta cu usurinta neuronii. in creier, acesta ataca proeteinele, inclusiv receptorii GABA-A, care sunt prezenti in mai mult de 80% dintre neuroni si care sunt asociati cu viteza de reactie, starea de relaxare si cu concentrarea.

Interesant este ca acesti receptori sunt cauza si pentru starea de alerta care se instaleaza ulterior. Dupa cateva ore, receptorii GABA-A devin mai putin sensibili la alcool. Fara aceste „portite” care sa permita incetinirea reactiilor si a interactiunilor dintre neuroni, activitatea cerebrala creste in intensitate.

Morrow precizeaza ca „acest efect depinde de doza de alcool si timpul care a trecut de la consumarea alcoolului”.

Efectul nu este insa valabil la alcoolici. „Au pierdut atat de multi receptori incat nu mai fac altii cu aceeasi frecventa. Daca au mai putini receptori, devin mai anxiosi si mai nervosi si, in general, au probleme cu somnul”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce alcoolul te adoarme  apoi te face mai alert?