Da, tigarile electronice cresc riscul de cancer

Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 29, 2018 Under: Stiri din Sanatate

La aparitia pe piata a tigarilor electronice, acestea au fost promovate ca o alternativa sanatoasa la tutun. Un studiu demonteaza aceasta idee, aratand ca si e-tigarile pot provoca aparitia cancerului.
tigarile electronice contin o serie de substante cu potential cancerigen, la fel ca si tigarile cu tutun, iar cei care „vapeaza” prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului, la fel ca fumatorii de tigari traditionale, sustine un studiu efectuat la Universitatea din California, San Francisco, SUA, si publicat saptamana aceasta in revista Pediatrics.

Cercetatorii au analizat mostre de urina de la 104 adolescenti, dintre care 67 au folosit numai tigari electronice, 17 au folosit tigari electronice si tigari traditionale, iar 20 nu au fumat si nici nu au inhalat vapori de la tigarile electronice. in urma analizelor, cercetatorii au constatat ca in mostrele de la tinerii care au fumat si tigari clasice, si tigari electronice erau prezenti de trei ori mai multi compusi toxici decat in mostrele provenind de la tineri care au utilizat doar tigarete electronice. insa mostrele de la fumatorii de e-tigari prezentau, la randul lor, de trei ori mai multi compusi toxici decat mostrele de la nefumatori.

„Vaporii produsi de e-tigari nu sunt vapori de apa, inofensivi. De fapt, acestia contin aceleasi substante chimice toxice gasite si in fumul de la tigarile traditionale”, a declarat Mark Rubinstein, coordonatorul studiului si profesor de pediatrie la UCSF. Potrivit lui Rubinstein, toxicitatea tigaretelor electronice de tip non-nicotina este cauzata de prezenta propilenglicolului si a glicerinei utilizate pentru conservarea aromelor. „A fost stabilita prezenta substantelor nocive in vaporii de e-tigareta; putem spune acum ca aceste substante chimice se gasesc in corpul adolescentilor care utilizeaza aceste produse. (…) Trei din cele cinci substante organice volatile s-au gasit in concentratie la fel de ridicata la utilizatorii care folosesc numai tigari electronice non-nicotine si la cei care utilizeaza tigari cu nicotina”, a declarat dr. Kevin Delucchi, un coautor al studiului. „Acest lucru este deosebit de important, deoarece multi adolescenti incep utilizarea tigarilor electronice gandind ca sunt mai sigure si nu prezinta risc pentru sanatate”, a adaugat dr. Neal L. Benowitz, coautor al studiului.

O tigara aprinsa elibereaza un cocktail periculos de peste 5.000 de substante chimice, printre care nicotina, gudron si monoxid de carbon, arsenic, cianura, butan, formaldehida (substanta folosita in laborator pentru a conserva tesuturi moarte), plumb, naftalina, poloniu (element radioactiv), conform Centrului de Cercetare privind Cancerul din Anglia. Nicotina inhalata este descompusa si, in mare parte, este transformata intr-o substanta numita cotinina, care este in final excretata in urina. Aproximativ 10% se metabolizeaza ca nitrozamine si derivati ai lor. Iar aceste substante chimice pot determina aparitia tumorilor la nivelul diverselor organe, au adaugat cercetatorii. Si fumul de la tigarile electronice este carcinogen, iar fumatorii de tigari electronice prezinta un risc mai mare in comparatie cu nefumatorii de a dezvolta cancer de plamani si de vezica, dar si de boli de inima”, conform datelor publicate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Expunerea cronica la nicotina din tigarile electronice poate duce la rezistenta la insulina si la diabetul zaharat de tip 2, desi acest risc poate fi compensat de efectul de suprimare a poftei de mancare al nicotinei. Nicotina inhalata mareste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala si poate duce la modificari ale creierului care cresc riscul de dependenta de alte medicamente, in special la tineri. Nicotina poate, de asemenea, sa diminueze dezvoltarea prefrontala a creierului la adolescenti, ceea ce duce la tulburarea deficitului de atentie si la un control scazut al impulsurilor. Aceste potentiale efecte negative ale nicotinei sunt deosebit de ingrijoratoare din perspectiva ratelor crescande de utilizare a tigarilor electronice in randul adolescentilor din SUA. De asemenea, adolescentii pot fi atrasi de e-tigari cu aroma de fructe, dar utilizatorii acestui tip de tigari au avut niveluri mai ridicate de acrilonitril, o substanta carcinogena care poate provoca leziuni permanente la nivel pulmonar, potrivit studiului.

Producatorii de tigari electronice au pretins ca sunt o alternativa sigura la tutun, dar studiile privind efectele utilizarii tigaretelor electronice fusesera, pana acum, neconcludente. si, desi introducerea pe piata a e-tigarilor i-a ajutat pe unii adulti dependenti de nicotina sa nu mai utilizeze produsele din tutun, aceasta a facut si ca numarul adolescentilor fumatori sa creasca. in prezent, in Statele Unite, conform datelor organizatiei Office of Adolescent Health, procentul elevilor care au folosit o tigara electronica in ultimele 30 de zile a crescut de la 1,5%, in 2010, la 13%, in 2017.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: da  tigarile electronice cresc riscul de cancer