Curiozitati extraordinare despre alimente, care te vor ajuta sa traiesti sanatos

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente

Alimentele au inca multe secrete pe care le descoperim incet, cu fiecare zi. Cu cat stim mai multe despre alimente cu atat vom putea avea o conduita alimentara mai sanatoasa. 

Iata cateva curiozitati despre produsele pe care le consumi zilnic:

- Boabele de cafea sunt numite astfel dar în realitate sunt fructe de padure, produse de arborele de cafea, care poate ajunge la înaltimea de 10-15 m si poate trai cca. 60 de ani.

- stiti la ce se foloseste rasina ,,selacˮ de orgine animala? Este o substanta extrasa din gandacul Lac sau Laccifera Lacca, originar din sud-estul Asiei. Se aplica pe mere, lamai, portocale, fasole pentru a le da stralucire si a preveni descompunerea prematura a acestor produse. selacul se foloseste si în produsele de patiserie, pentru bomboane, acadele, glazura boabelor de cafea si a fructelor. Atentie la ce produse cumparati!

- Obiceiul de a consuma junk food sau cartofi prajiti îti poate afecta starea de sanatate. În prezent copiii prefera astfel de alimente si nu este deloc bine pentru ca duc la obezitate. Parintii ar trebui sa-si dezobisnuiasca copiii sa manance astfel de produse si sa-i învete sa consume alimente cu putina grasime si multe fibre, care sa nu aiba prea multa sare sau zahar. Alimentatia sanatoasa este cheia mentinerii greutatii corporale normale si a îmbunatatirii starii de sanatate a organismului.


- Se spune ca alcoolul consumat în cantitate redusa face bine la sanatate (ca ar reduce riscul de boli cardiace si diabet), dar astfel de studii nu au fost puternic fundamentate. Acest lucru nu trebuie sa te determine - în cazul în care nu bei deloc - sa te apuci de baut, doar pentru ca tu crezi cele spuse, deci din motive de sanatate. Ideea care trebuie retinuta este ca persoanele care consuma alcool frecvent trebuie sa-si schimbe acest obicei, sa reduca cantitatea de alcool la 1-2 pahare pe zi.

- Tantarii sunt atrasi de alimentele sarate dar si de alimentele care contin potasiu. Aceasta este explicatia faptului ca tantarii prefera sangele oamenilor care au mancat recent banane (au o cantitate semnificativa de potasiu). Pentru a alunga aceste insecte se recomanda menta, cuisoarele, lamaia, tarhonul deoarece tantarii nu suporta astfel de mirosuri.

- Ceaiul, indiferent din ce planta medicinala este realizat, trebuie baut doar proaspat. Chinezii considera ceaiul preparat cu o zi în urma ca nu este sanatos pentru organism, deoarece poate afecta negativ peretii stomacului, iritand mucoasa acestuia.

- Daca nu stii ce tip de bautura sa alegi - carbogazoasa sau dietetica - pentru a nu te îngrasa, cel mai bine este sa renunti la ambele (deoarece nu-ti ofera nutrienti) si sa le înlocuiesti cu apa plata (care este sanatoasa si ajuta la buna hidratare a organismului). Cand te saturi de apa plata, adauga putina lamaie sau suc de portocale pentru a savura o limonada sau un suc natural.

- Colorantul alimentar folosit la bomboane, sucuri, dulciuri poate afecta sanatatea copiilor. Astfel de substante sau aditivi chimici sunt cauza starilor de anxietate si iritabilitate la copii. Cei mai nocivi sunt colorantii alimentari rosii si galbeni.

- Avocado contine persina - o toxina care este otravitoare pentru pasari si animale de companie. Evitati sa dati avocado la porumbei, perusi si papagali. Cacao are teobromina care este un compus toxic pentru un animal de companie, îi poate provoca stari de diaree, varsaturi, tremuraturi si chiar convulsii. Florile de crin sunt otravitoare pentru pisici, le poate cauza insuficienta renala. Ceapa, usturoiul, prazul contin compusi de sulf care daca sunt ingerati de animalele de companie - caini si pisici - pot irita stomacul acestora si le poate afecta sanatatea.

- Culoarea rosie sau verde la ardei nu indica daca acesta este mai mult sau mai putin iute. În general ardeiul cu dimensiunea mai mica este mai iute. Cel mai iute ardei din lume este numit Carolina Reaper, care este si un pic dulceag, are o aroma speciala ca de scortisoara, iar iutimea sa este de 2.200.000 SHU. Pe locul doi se afla specia Trimidar Scorpion Morunga Blend sau Morunga Scorpion care are de asemenea o iutime incredibil de intensa, de 2.006.231 SHU. Daca va ustura mainile de la ardei iute este bine sa va dati cu putin ulei de masline, sa stati asa timp de 1-2 minute si apoi sa va spalati pe maini cu apa calda si sapun. Întotdeauna cand se taie ardeiul iute trebuie sa folositi manusi din latex, de unica folosinta pentru a va proteja mainile.

- Cum verifici daca un ou de gaina este proaspat? Îl pui într-un pahar cu apa si daca se lasa la fundul acestuia este proaspat, daca se ridica la suprafata apei înseamna ca nu mai este bun de consum. În timp ouale pierd umezeala prin pori si astfel creste cantitatea de aer din interior, ceea ce explica flotabilitatea lor. De asemenea, un ou vechi se poate cunoaste daca este luat cu mana si scuturat iar continutul acestuia se leagana dintr-o parte în alta. Culoarea cojii de ou - alba sau maronie - nu afecteaza calitatea, gustul sau valoarea nutritiva a acestuia. În general nu exista nicio diferenta între ouale de culoare alba si cele care au coaja maronie, culoarea depinde de rasele de gaini. Grosimea cojii de ou variaza pe suprafata acestuia, depinde de continutul de calciu din organismul pasarii, iar în majoritatea cazurilor poate fi de 0,3 mm. Daca esti o persoana sensibila la colesterol, nu manca galbenusul de ou deoarece acesta are colesterol.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: curiozitati extraordinare despre alimente  care te vor ajuta sa traiesti sanatos