Cum trebuie sa faci miscare in sezonul rece

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alergare iarna

Sportul ne ajuta sa ne mentinem in forma in timpul rece, atunci cand avem un aport caloric mai mare. In plus, sportul practicat in sezonul rece este mult mai eficient, fiindca evolutia organismului tinde sa acumuleze mai multe grasimi iarna decat vara, iar rezultatul este cresterea in greutate.

De asemenea, un alt avantaj major al practicarii sportului iarna este acela ca intareste sistemul imunitar, protejandu-te de afectiunile specifice iernii. De aceea, nu trebuie sa iei o pauza de la activitatile fizice, chiar daca din cauza temperaturilor scazute iti este mai greu sa iesi din casa, de exemplu dimineata, ca sa alergi in parc, insa poti gasi alte variante. De exemplu, urca scarile in loc sa iei liftul. Acasa, la birou, scarile te ajuta sa iti sculptezi picioarele, motiv pentru care ar trebui sa te tii mereu de acest obicei, atat iarna, cat si vara.

De asemenea, daca nu vrei sa iesi afara pentru diferite activitati in aer liber, poti practica cateva exercitii in casa. Abdomene, ridicare de greutati sau exercitii Pilates, totul este sa faci faci sport in mod constant, indiferent de anotimp. Totodata, te poti inscrie la cursuri de dans, stiut fiind faptul ca dansul este foarte util in arderea caloriilor, sau invata un sport caracteristic lunilor de iarna precum patinajul, schiatul sau snowboarding-ul.

Principalele avantaje ale sportului iarna

Temperaturile reduse conduc la imbunatatirea rezultatelor in ceea ce priveste sporturile de anduranta.
Veti consuma mai multe calorii pentru a te incalzi.
Iti va fi mult mai usor sa iti adaptezi temperatura corpului, intrucat aerul rece va usura transferul de caldura dintre corp si mediul inconjurator.
Iti vei imbunatati considerabil capacitatea cardiovasculara.
Sportul te protejeaza de raceala. Astfel, sunt studii care arata ca atunci cand faci sport in mod regulat, sansele de a te imbolnavi de raceala sau gripa scad cu pana la 50%.
Sportul te fereste de depresie. Cateva minute zilnice de sport te vor ajuta sa fii mai vesel, mai binedispus si mai optimist.
Sportul te ajuta sa previi cancerul. 30 de minute de sport zilnic te ajuta sa previi diverse forme grave de cancer, cum ar fi cancerul de colon sau cancerul de san.

Reguli cand faci sport in aer liber in sezonul rece:

Acorda atentie incalzirii. Incalzirea organismului pentru efort joaca un rol foarte important in sezonul rece, deoarece corpul nostru are tendinta de a reduce aportul sanguin catre periferie, respectiv membrele superioare si cele inferioare, determinand scaderea temperaturii in zonele vizate, fapt ce produce senzatia de rigiditate musculara. Astfel, cresc sanse de a dezvolta o intindere musculara. De aceea, este indicat sa ai grija sa te incalzesti progresiv inainte de a trece la alergare, spre exemplu. La fel de important este si sa ai haine mai groase atunci cand faci incalzirea, pentru a-i da voie organismului sa cedeze usor caldura in plus.
Hidrateaza-te corespunzator. Hidratarea este la fel de importanta si iarna, deoarece temperaturile sunt scazute, iar organismul nu face fata acestui fenomen daca esti deshidratat. Mai mult, este destul sa periculos daca nu bei apa suficienta, deoarece organismul isi pierde abilitatea de a-si regla temperatura.
Este foarte important sa te imbraci adecvat. Astfel, este recomandat sa ai ciorapi grosi si manusi, o bluza termica, pantaloni termici, fular, fes si incaltari speciale pentru sezonul rece, pentru practicarea sportului iarna in aer liber.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum trebuie sa faci miscare in sezonul rece