Cum trebuie sa decurga un control la medicul de familie

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 2, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru medic de familie

Controalele medicale periodice au rolul de a preveni afectiuni extrem de grave cu ajutorul unor mijloace simple. Concret, acestea pot depista orice schimbare fizica, pot descoperi modificari patologice, prin analize de laborator.

De exemplu se pot descoperi o serie de boli precum hipertensiunea arteriala, un cancer in stadiul incipient, o afectiune endocrina, boli care nu prezinta manifestari evidente, nu sunt insotite de dureri, dar care pot pune viata in pericol daca nu sunt diagnosticate de timpuriu si mai ales daca nu sunt tratate corespunzator.

Controlul la medicul de familie
Examenul fizic anual, in cabinetul medicului de familie, incepe cu o discutie generala despre starea pacientului, regimul sau alimentar, despre somn, efortul fizic desfasurat, antecedentele personale, precum anumite afectiuni si alergii.

Tot acum medicul va observa si starea psihica a pacientului, va observa prezenta sau absenta unei depresii.

Tot medicul de familie va inregistra greutatea, temperatura si va masura tensiunea arteriala. Ulterior, va examina gatul - ochi, nas, faringe, cavitatea bucala, tiroida, diferite grupuri ganglionare. Urmeaza examenul toracic, care urmareste starea de sanatate a inimii si a plamanilor.

Analize de sange
Medicul de familie va recomanda anual anumite analize de sange, pentru a putea monitoriza starea de sanatate a pacientului.

Cele mai uzitate sunt: VSH-ul, hemoleucograma, glicemia, colesterolul si trigliceridele, transaminazele, ureea, creatinina si analiza urinei.

Hemoleucograma este o analiza care ofera informatii despre celulele specifice ale sangelui. De exemplu, hematiile (globulele rosii) scad in cazul unor anemii si cresc in cazul unor boli pulmonare, cardiovasculare, boli renale sau hepatice.

Leucocitele (celulele albe), au rol in apararea organismului; ele cresc in cazul unor infectii, leucemii, boli inflamatorii si scad in cazul bolilor hepatice sau leucemiilor.

Trombocitele participa la hemostaza (oprirea sangerarii) si valorile normale sunt de 150.000-400.000/mmc. Cresterea lor este asociata cu tromboza, infectii, inflamatii, cancere sau leucemii. Scaderea lor predispune la hemoragii.

VSH-ul creste in infectii acute si cronice, in boli hepatice sau renale, in afectiuni inflamatorii, cancere, boli de sange. Glicemia creste in cazul diabetului zaharat. Pentru investigarea ficatului se determina transaminazele (GOT sau ASAT si GPT sau ALAT), care cresc de zeci si sute de ori in maladiile hepatice.

Analize in functie de varsta
• Dupa 40 de ani se recomanda anual un EKG (electrocardiograma), un examen oftalmologic cu determinarea tensiunii oculare, iar pentru femei, o mamografie.

• Dupa 50 de ani, este importanta depistarea precoce a cancerului de colon, fiind indicata colonoscopia. Pentru barbati se recomanda supravegherea prostatei, care se face prin: determinarea antigenului specific PSA, examinare prin tuseu rectal si ecografie.

• Dupa 60 de ani, femeile trebuie sa faca o masurare a densitatii osoase, instrument important in combaterea osteoporozei.

• La medicul stomatolog sunt indicate doua controale pe an, indiferent de varsta.

• Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa efectueze anual, in cabinetul medicului ginecolog, testul Babes-Papanicolau.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum trebuie sa decurga un control la medicul de familie